Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.06.2017 14:31:58

Spojené státy přestávají být optimální měnovou oblastí


Spojeným státům trvalo asi 150 let, než se staly optimální měnovou oblastí. Tato dlouhá cesta končila někdy ve třicátých letech minulého století, kdy už se dalo říci, že pro celou zemi se hodila jedna monetární politika. Od té doby jsou USA dávány za příklad optimální měnové oblasti a toho, co musí splňovat. Platilo to zejména ve srovnávání s eurozónou. Jenže věci se od té doby změnily a v americké optimální měnové oblasti se vše nevyvíjí tím nejlepším směrem. Jak totiž ukazuje následující obrázek (míra migrace v rámci jednotlivých států a mezi nimi), v USA znatelně klesá mobilita práce:

 

Grafem popsaný vývoj může mít řadu příčin. Podle mého mínění je nejpravděpodobnější ta, o níž hovoří David Schleicher, který poukazuje na regulaci v oblasti využití půdy a různých licencí či na závazky nekonkurence. Tedy na řadu administrativních omezení, která lidem ztěžují přesun za jinou prací. Podle Schleichera navíc omezují nejvíce ty, kteří potřebují největší míru mobility – tedy lidi z nižších společensko-ekonomických vrstev.

MMF nedávno zveřejnil studii, která rozpracovává analýzu Blancharda a Katze z roku 1992. Nová studie tvrdí, že ekonomické šoky nyní v USA vyvolávají menší přesuny lidí za jiným zaměstnáním a reakcí na ně je spíše růst nezaměstnanosti. Něco podobného tvrdí ekonom Tyler Cowen a dodává, že americká kultura je stále více averzní vůči riziku. To sebou nese i nižší ochotu stěhovat se a hledat příležitosti jinde.

Jaké dopady by snížená mobilita mohla mít? Fed nastavuje jednotnou monetární politiku pro 50 různých států i přesto, že jejich ekonomika se může velmi lišit strukturálně i cyklicky. Extrémy mohou představovat například Michigan a Texas. Má smysl, aby takové dvě ekonomiky měly společnou monetární politiku? Podle teorie optimálních měnových oblastí je odpověď kladná pouze tehdy, pokud mají dvě hospodářství podobný cyklus, nebo mají mechanismus, jak absorbovat šoky. Tedy zejména flexibilní ceny, mobilitu práce a fiskální transfery.

Jestliže tedy v USA klesá mobilita práce, znamená to, že v některých oblastech se snižuje schopnost absorbovat šoky a klesá celková odolnost ekonomiky. Blanchard a Katz navíc v roce 1992 tvrdili, že právě vysoká mobilita je v USA tím nejúčinnějším nástrojem absorpce šoků. I změny monetární politiky tak mohou být v některých státech a regionech stále bolestivější. Pokud se tedy nezvýší fiskální transfery a cenová flexibilita, Spojené státy se budou dál pohybovat směrem od optimální měnové oblasti.


Autor: ekonom David Beckworth

(Zdroj: Macromarketmusings)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688