Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.06.2017 09:00:27

Krugman: Čínská hedvábná stezka je velká věc a z USA už je možná autoritářský stát


Zdá se, že na globální úrovni dochází k významnému přelomu. Čína chce vybudovat novou hedvábnou stezku. Očividně jde o pokus zvýšit její politický vliv ve světě a pomoci domácímu exportnímu odvětví. Pro celkové hodnocení ekonomických dopadů tohoto kroku bychom potřebovali hodně času, je tu ale jeden prostý mechanismus, kterému bychom měli věnovat pozornost.

Představme si nějakou ekonomickou aktivitu, která se vyznačuje velkými úsporami z rozsahu. U ní je velmi výhodná centralizace – přesun výroby do jednoho místa, které pak dodává zboží na různé trhy. Jenže jak toto místo vybrat? Představme si tři místa, z nichž každé má stejné transportní vazby na zbylé dvě. V takovém případě nemá žádné z nich výhodu. Pokud ale situace vypadá jako na následujícím schématu, kde má místo C lepší vazbu s oběma zbývajícími, má tato lokalita jednoznačnou výhodu:

 

Čína se v tuto chvíli nachází spíše v pozici místa A či B. Její zboží je dopravováno na zahraniční trhy zejména loděmi. Pokud ale dokáže dopravní vazby významně zlepšit, dostane se do pozice třetí lokality. Jinak řečeno, jestliže přes střední a jižní Asii povedou kvalitní dálnice, Čína se posune směrem ke středu globální ekonomické aktivity. Pak bychom ji mohli opět nazývat Říše středu. Zatím nemám představu, jakých rozměrů by vše mohlo dosáhnout. Už nyní je ale jasné, že tu hovoříme o významné strategické změně.

A jak to mezitím vypadá v USA? Podívejme se na několik posledních zpráv: Trump požadoval oddanost od Jamese Comeyho. Ne oddanost k funkci prezidenta, ale k jeho vlastní osobě. Trump také v televizním rozhovoru přiznal, že Comeyho vyhodil, aby zabránil dalšímu vyšetřování ruského vlivu na výsledky prezidentských voleb. Média také přinesla informace o tom, že jedna žena byla zatčena proto, že se smála jednomu z Trumpových lidí. Jiný z jeho lidí zase chválil policii za to, že zatkla novináře, který na něj křičel své otázky. A republikáni v Kongresu nejeví nejmenší známky toho, že by s tím vším hodlali něco dělat.

Stal se tedy z USA autoritářský režim, kde silové složky slouží svému vůdci a ne ústavě? Pokud někdo režim zesměšňuje či jej pouze zpochybňuje, jde ve Spojených státech o zločin? Odpověď zatím neznáme. Budoucí historikové ale budou možná rok 2017 označovat za bod, kdy zemřela americká demokracie.

Autor: Paul Krugman

I(Zdroj: NYTimes)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688