Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  02.06.2017 07:36:09

DOWER-D: Tentokrát o ČEZ a tuzemském akciovém trhu!

Komentáře globálních akciových trhů se kterými se setkáváme v médiích většinou vychází z pozdně večerních amerických analýz uplynulého dne, aby byly ráno přetaveny/přepsány pro potřeby evropských investorů. Nic proti tomu, ALE...

Analýzy implantované do evropského prostředí málo reflektují konkrétní informační potřeby evropských potažmo českých investorů. Ti si samozřejmě rádi přečtou co se děje v Americe, ale trápí je jiné věci, viz diskuze na našem webu: "...hltám vaše poznámky, ale furt nějak nevím, co s tím ČEZem..." Kéž je volání silnější! I proto se zaměřujeme na tuzemský akciový trh. Žijeme tady a ne v USA.

Začněme tím vzpomínaným ČEZem, graf 1. Autor výše citované diskuze se ptá: "...co mám dělat, když mě stál takový prachy, tj v průměru 586 za kus a ředit se mi už nechce... a dividenda mě ty (zatím) virtuální ztráty nepokrývá... a hráči DOWEstoRu mě s cenou netěší...?" Především díky za tu poznámku o aplikaci DOWEstoR. Přesně tak byla zamýšlena - nabídnout investorům-návštěvníkům Dower.cz porovnávat své názory s názory ostatních investorů a "nejezdit pro rozumy" až do Ameriky.


Graf 1,  ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 1.6.2017



 

A nyní k věcnému obsahu diskuze o ČEZ. Klíč tkví v obecně velmi nízkém povědomí o tom, co investování a investiční prostředí vlastně jsou. Nedávno byly zveřejněny průzkumy kam investují bohatí Češi. V podstatě do pozemků, domů a nemovitostí. Akcie se ztrácejí někde vzadu a chytří, resp. spíš mazaní politici a opravdu bohatí investoři obyvatelstvo utvrzují v myšlence, že akcie nejsou k ničemu a vlastně jsou sprosté slovo.

Komu zatracování akcií a cenných papírů vůbec prospívá?

Kdyby si těch 30% drobných akcionářů ČEZ (a jaké procento je těch skutečně drobných?) uvědomovalo skutečnou sílu svého hlasu, není tak tichý, jak si většina myslí, už dávno by křičelo: proč jsou podíly z mého zisku rozpouštěny do zbytečných akcí, rautů, "pracovních" večeří, kabelek a podobně? Nekřičí, protože ti, kteří se oněch rautů, večeří, golfových turnajů a rozdávání dárků zúčastňují je přesvědčují, že akcie jsou OUT.

A nakonec ještě konkrétní odpověď návštěvníkovi Dower.cz. Ta vaše průměrná cena 586 /akcie ČEZ není OUT, jenom nemá sílu - i díky mlčení nás drobných investorů - se prosadit. Rozebírají nám ji pod nosem "smart" investoři, kteří už dávno pochopili, že akciové trhy nejsou mimo mísu, ale právě naopak. Leží na stříbrném podnosu, jen je důležité držet mimo mísu drobné investory.

I proto jsme včera psali o "novém světě", o apelu jak Čechům a především české střední třídě pomoci zvýšit prostřednictvím investování její finanční sílu. Pokud ovšem budeme stát mimo a budeme všechno jen kritizovat a trumfovat se silnějšími bonmoty k ničemu se nedostaneme. Ostatně i proto často prokládáme naše texty informacemi z venku a pokoušíme se je aplikovat na podmínky doma. Český akciový trh není špatný, jen se někomu vyplácí udržovat povědomí, že špatný je. Česká" dividendová pozice" tuzemský trh stále řadí do skupiny spekulativně zajímavých trhů.

 

 DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

01.12.2017DOWER-D: Tuzemský akciový trh na prahu růstu! Emil Dočkal (Dower-D)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688