Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
31.05.2017 19:04:13

Česko přešel významný systém bouřek, letní skoro až tropické teploty budou pokračovat

 

Na mnoha místech naší země v úterý odpoledne, večer i v noci na středu konečně zapršelo. V horkém vlhkém vzduchu začalo v úterý přes den vznikat velké množství bouřek, dalo by se skoro říct rekordní. Místy přinesly bouřky i nebezpečné doprovodné jevy jako krupobití, přívalové srážky a silný vítr. Nejvíce postižené kraje byly Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Olomoucký a mnoho blesků létalo také na Vysočině a severu Jihomoravského kraje. Bouřky se prvně držely hor a vrchovin, postupně se dostaly i do nížin.

Zajímá vás trocha teorie kolem úterní situace? Bouřky neměly úplně dobrou organizaci a spojovaly se do tzv. shluků (clusterů) a chaoticky postupovaly zejména od západu k východu. Narůstalo mnoho bouřkových jader, proto jste mohli na hodně místech naší země zažít i několik bouřek za sebou. Bouřky se daly označit za pulzní, jednoduše přeloženo, bouřka rychle vznikne a zase zanikne. Objevovalo se jich ale neustále tolik, že to vypadalo jako jedna nekonečná bouřka, která někde trvala i přes 2 hodiny. U takových bouřek hrozí přívalové srážky, pokud dané místo zasáhne více silných buněk za sebou. Klidně se podělte o své zážitky na naší stránce na Facebooku.

Bouřky byly součástí studené fronty, ochlazení však v dalších dnech bude spíše symbolické, zejména na jihu Moravy prakticky žádné. Můžete se těšit na vysoké odpolední teploty stoupající v nejnižších polohách až ke 30°C. Na obloze bude prozatím převážně menší oblačnost, ale na víkend se chystá další zvlněná studená fronta, která přinese nové přeháňky a bouřky, místy silné. Aktuální počasí bude teplotně nadprůměrné, všechno teplejší oblečení klidně můžete nechat ve skříních. A co říká delší výhled počasí? Na začátku dalšího týdne to vypadá na spíše chladnější počasí, ale dlouhodobé předpovědi mají jen informační charakter.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty