Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  27.05.2017 12:13:27

Jak se akcie vypořádaly s prázdnými prezidentskými sliby?

Donald Trump neustále hovoří o tom, že Spojené státy musí být na prvním místě. Pokud by tomu tak skutečně bylo, mohli bychom očekávat, že nejlépe se povede společnostem, které generují své tržby a zisky zejména v USA. Jenže jak ukazuje vývoj na akciovém trhu, tak tomu ale není. Obchodované společnosti, které generují většinu svých příjmů doma, za zbytkem trhu zaostávají. A společnosti zaměřené zejména na mezinárodní trhy jsou s poměrně velkým náskokem před nimi.

Paul Hickey z Bespoke Investment Group říká, že druhé skupině společností nutně pomáhá naděje na změnu v daňovém systému, která by jim umožnila repatriaci zisků držených v zahraničí. Týká se to společností jako Apple, Microsoft, IBM, Pfizer, General Electric či Exxon Mobil. Do druhé, domácí skupiny, patří společnosti jako Macy’s, Nordstrom, Target, železnice CSX a Norfolk Southern či utility a energetické společnosti Southwestern Energy, Range Resources a Pioneer Natural. Tato skupina si od voleb připsala 8,15 %, zatímco akcie mezinárodně zaměřených společností posílily o 13,56 %.

Rozdíl je tedy znatelný a vedle zmíněné změny v daňovém systému jej může způsobovat několik dalších faktorů. Prvním z nich je upadající nadšení z nového amerického prezidenta. Ihned po jeho zvolení si totiž vedly lépe domácí společnosti, ale nálada se postupně měnila a od poloviny března už tato skupina zaostávala. Podobným posunem prošly i měnové trhy. Dolar si totiž po volbách vedl dobře, postupně ale začal oslabovat.

Trump také zatím nevyvolal vážnější obchodní spory a i jeho přístup k Číně je mírnější, než naznačovaly jeho volební sliby. Dokonce mohou být uzavřeny nové obchodní dohody, které by prospěly mezinárodně zaměřených společnostem. Navíc se zlepšuje ekonomický výhled v Evropě a dobře si vedou i akciové trhy v zahraničí. Řada z nich dokonce vykazuje vyšší zisky než americké akcie.

Proti tomuto mezinárodnímu optimismu stojí problémy, kterým Trump čelí na domácí půdě. Není schopen prosadit významnější změny, o kterých dříve hovořil, a to bere vítr z plachet všem, kteří měli těžit z hesla „Amerika na prvním místě“. Hickey ale na druhou stranu tvrdí, že i kdyby se nepodařilo prosadit velké investice do infrastruktury či změny v daňovém systému, akciový trh to nepoloží. Nahoru jej nyní netáhnou sázky na upřednostňování Spojených států, ale právě velké mezinárodní společnosti, kterým svědčí i slabší dolar a zmíněný pozitivní vývoj v zahraničí. Volební slogany možná zněly hezky, ale akcie jim už moc pozornosti nevěnují.

Autor: Jeff Sommer

(Zdroj: NYTimes)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688