TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.05.2017 12:46:22

Sobotka: Babiš je jako chytrá horákyně. Neměl by být ve vládě


Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš u vládního stolu už po volbách společně nezasednou. Předseda sociální demokracie řekl, že Andrej Babiš by neměl být v další vládě.

"Já si myslím, že by Andrej Babiš neměl být členem vlády. Vzhledem k té zátěži, kterou sebou táhne. Jeho cíl je do značné míry kontrolovat vše a řídit vše a má docela autoritativní představu o budoucí podobě České republiky," sdělil Sobotka v rozhovoru.

Jenže podle posledních průzkumů by hnutí ANO volby vyhrálo a jeho předseda by pak patrně sestavoval vládu. A ani v té Sobotka nebude. On osobně by v případě zvolení Andreje Babiše předsedou vlády nechtěl být jeho ministrem.

O tom, že by chtěl dál kauzu kolem korunových dluhopisů osobně řešit, Bohuslav Sobotka neuvažuje. Ani o tom, že by podal trestní oznámení.   

"Nikdy jsem nebyl stoupencem toho, abychom nahrazovali politickou debatu a třeba i politickou kritiku tím, že budeme podávat trestní oznámení. To nikdy nebyla moje metoda. Já se k tomu určitě nechci uchylovat," vysvětlil současný předseda vlády.

Dost možná posledním hřebíkem do rakve vztahu obou politiků byla vládní krize, která tři týdny otřásala Českem. Premiér si za jejím výsledkem stojí, jen prý to celé mohlo být rychlejší.

"Já jsem postupoval v souladu s pravidly, ale překvapilo mě na té druhé straně, zejména na straně prezidenta republiky jsem se s tím respektem k pravidlům nesetkal. Já jsem v průběhu řešení toho problému ministra financí musel změnit postup, abych dosáhl svého," uvedl Sobotka

Sobotkovi ani nevadí, že Andrej Babiš teď bude mít více času na předvolební kampaň. "On se velmi často choval jako chytrá horákyně. To znamená, napůl ve vládě byl, napůl se od vlády distancoval. Já si myslím, že v tom jeho chování nenastane příliš velká změna," komentoval Sobotka.

Válka o ministra financí mezi Sobotkou a prezidentem Zemanem jejich vztahy rozhodně nevylepšila. "Nejsou úplně vřelé, protože to co pan prezident předvedl na Pražském hradě, to mě nenapadlo, že se s něčím takovým setkám," zhodnotil předseda vlády.

V ČSSD se teď živě debatuje o tom, kdo by mohl Zemana v boji o křeslo hlavy státu za tuto stranu vyzvat. "Velmi často padá jméno předsedy Senátu Milana Štěcha velmi často padá jméno ministra zahraničí Zaorálka teď bude záležet, jestli některá z těchto osobností nebo jiná bude mít tu ambici," přiblížil v rozhovoru.

Do květnové vládní krize se také zamotal dotační skandál kolem předsedy fotbalové asociace Miroslava Pelty. Míč je prý na straně fotbalistů, aby se kultura nejmasovějšího sportu u nás zlepšila.

"Ono je těžké řešit to za fotbalisty. Řešit to za fotbalové funkcionáře. Tito lidé si musí říci, jestli jde takto ve fotbalu pokračovat. Český sport se nemusí bát, že by přišel o letošní rozpočtované finanční prostředky, ale i na straně českého sportu očekáváme určitou sebereflexi," uzavřel rozhovor Sobotka.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688