BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  25.05.2017 11:47:23

Sezónní práce se blíží, jak pracovat legálně a zároveň platit co nejmenší daně

S příchodem teplejšího počasí roste počet nabídek k sezónním pracím.  Ve velkém počtu je využívají studenti, dlouhodobě nezaměstnaní i lidé hledající přivýdělek ke svému hlavnímu zaměstnání. Ne všichni se ale dokážou zorientovat v tom, jak splnit zákonné podmínky a zároveň platit co nejmenší daně.

Většina brigád funguje na bázi dohod konaných mimo pracovní poměr. „Konkrétně se jedná o dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti, které jsou koncipovány právě pro krátkodobá zaměstnání. Je nutné je rozlišovat, protože pracují s odlišnými podmínkami a po jejich správném splnění mohou pracovníci čerpat i řadu výhod,“ uvádí Stanislav Koukal, ředitel projektu pracovních příležitostí Robeeto.

Jak pracovat legálně a bez placení daní?
Jednou možností je dohoda o pracovní činnosti (DPČ). U příjmu z DPČ se klasicky strhává zdravotní a sociální pojištění i daň z příjmů, pouze při částce do 2500 ve specifických případech není třeba platit pojistné na sociální a zdravotní pojištění. I zde je však možné uplatnit slevu poplatníka a případnou slevu na studenta. Podmínkou DPČ je práce na dobu nejdéle 52 týdnů s maximálním rozsahem 20 hodin týdně.

Výdělky nad 2 500
V tomto případě je vhodná tzv. dohoda o provedení práce (DPP). Tato forma dohody nesmí překročit 300 hodin v kalendářním roce, nicméně pokud máte uzavřeno více dohod u několika zaměstnavatelů, platí tento limit pro každého zaměstnavatele zvlášť. DPP je zajímavá především pro ty pracovníky, jejichž hrubý měsíční výdělek dosahuje maximální výše 10 000 korun. V dané chvíli totiž zaměstnanec ani zaměstnavatel neodvádí zdravotní a sociální pojištění, platí se pouze 15% daň.

„Každý poplatník daně z příjmů může uplatnit základní daňovou slevu, která letos dělá 24 840 korun za rok, za měsíc tedy 2 070 korun. Specifickou skupinu tvoří studenti, kteří kromě slevy na poplatníka mají nárok na slevu na studenta, která v tomto roce činí až 4 020 korun ročně. V praxi tak studentům často vychází daň nulová a ve výsledku tedy dostanou částku, kterou si skutečně vydělali,“ říká Dana Trezziová z poradenské společnosti BDO.

Více brigád v kratším čase
Máte-li každý měsíc brigádu u jiné firmy, o daně se starat nemusíte, vše za vás odvede zaměstnavatel. Ale dejte si pozor, nesmíte pracovat u více zaměstnavatelů současně. Pokud chcete, aby vám stát vrátil zaplacenou daň, podejte daňové přiznání. Podmínkou je mít podepsané růžové prohlášení neboli tzv. prohlášení poplatníka ze závislé činnosti, a pokud jste student, tak také potvrzení o studiu.  Nechcete-li podávat daňové přiznání, ale zároveň byste rádi zpátky odvedenou daň a pracoval jste u jednoho nebo více zaměstnavatelů postupně, obraťte se přímo na svého zaměstnavatele, který vám po skončení roku při ročním zúčtování přeplatek vrátí. Nejde to ale ve chvíli, kdy jste během jednoho měsíce absolvovali brigády u několika zaměstnavatelů souběžně.

„V případě více brigád u různých zaměstnavatelů v jednom měsíci se daňové přiznání podávat musí. V dané situaci je zapotřebí podepsat u jednoho zaměstnavatele růžové prohlášení, v rámci něhož uplatníte slevy na poplatníka a slevy na studenta. Příjem z druhého zaměstnání se vám sníží o 15% daň. Následně podáte daňové přiznání z obou brigád a daň, kterou za vás odvedl druhý zaměstnavatel, se vám na základě žádosti v daňovém přiznání vrátí,“ vysvětluje Dana Trezziová.

Sezónní práce v zahraničí
Pracovní podmínky zahraničních brigád se odvíjí od konkrétní země a práce, kterou tam budete vykonávat. Ve většině zemí EU můžete krátkodobě pracovat bez pracovního povolení i povolení k pobytu, což naopak v USA či Austrálii nepůjde. „Odlišnosti panují i v oblastech pojištění a daní. Obecně platí, že při odjezdu za prací do zemí EU se musíte odhlásit ze systému českého zdravotního pojištění a po návratu se opět přihlásit,“ upozorňuje Dana Trezziová a doplňuje: „ V případě, že jedete mimo EU, avšak jen na dobu maximálně půl roku, zůstáváte českým pojištěncem.“ Rozdíly vznikají i ohledně sociálního pojištění. Výhodu mají studenti, kteří sociální pojištění neplatí a nemusí tedy ani svůj pracovní odjezd do zahraničí složitě řešit. V rámci EU platí evropská koordinační pravidla pro účely sociálního zabezpečení, která určují, do kterého systému sociálního zabezpečení se z příjmu bude platit pojistné. Obvykle se platí do systému toho státu, kde je práce vykonávána.

Co se týče daně z příjmu, máte povinnost přiznat veškeré své příjmy, to znamená i ty zahraniční. Česká republika má však s řadou zemí smlouvu, která zamezuje dvojímu zdanění jednoho výdělku. Doporučuje se tedy ještě před samotným odjezdem podívat se do seznamu těchto zemí, který lze najít na webu Ministerstva financí ČR.

 „Zejména u mladých lidí jsou zahraniční brigády velmi vyhledávané, protože nabízí nejen atraktivní výdělek, ale případně i zdokonalení se v cizím jazyce, cestování a poznávání odlišných kultur. Máte možnost naučit se novým praktickým dovednostem, seznámit se s pracovními zvyky dané lokality, což vám může v budoucnu pomoci při hledání zaměstnání. Zahraniční pracovní zkušenost totiž u potenciálních zaměstnavatelů mnohonásobně zvyšuje vaše šance,“ hodnotí Stanislav Koukal, ředitel portálu pracovních příležitostí Robeeto.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688