Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.05.2017 10:45:42

MMR stále neposlalo do vlády materiál upravující elektronické zakázky. Začít mají od července

Připomínky vypořádává Ministerstvo pro místní rozvoj ve svém hojně kritizovaném materiálu upravujícím podmínky pro zadávání veřejných zakázek. Nejpřísnější varianta, kdy by se vše soutěžilo přes Národní elektronický nástroj, už proto padla.

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (MMR) stále neposlalo do vlády finální materiál upravující pravidla pro zadávání veřejných zakázek, jež se bude týkat centrálních zadavatelů veřejné správy. Podle Jiřího Vondráčka z MMR se nyní řeší poslední čtyři připomínky, které se řeší na úrovni náměstků ministrů. „Nejpozději s tímto materiálem chceme jít od vlády 14. června, doufáme, že stihneme termín 5. června,“ uvedl před zaplněným sálem Vondráček a publikum se jen posměšně zasmálo. Pokud by tedy byl dodržen termín 14. června a vlády by schválila povinnost zadávat zakázky v Národním elektronickém nástroji (NEN) od 1. července, zadavatelům by zbylo 14 dnů na přechod do nového prostředí. O harmonogramu elektronizace veřejných zakázek jsme podrobně psali v textu Na „státní“ veřejné zakázky už jen elektronicky.

„Dát 14 dnů zadavatelům na to, aby se překlopili do nového systému není fér. Pokud bude odklad o rok, bude to trošičku lepší pro zadavatele, pro dodavatele,“ podotkla Kateřina Koláčková, ředitelka společnosti Otidea, která konferenci pořádala. Jiří Vondráček upřesnil, že z původních návrhů vypadl ten nejpřísnější, který počítal s tím, že od července 2017 budou všichni používat NEN povinně i pro zakázky, které se dosud zadávají na elektronických tržištích.
Nyní je podle něj pracováno se dvěma variantami:

1) NEN povinně od 1. 7. 2017 v rozsahu elektronických tržišť a od 1. 1. 2018 v plném rozsahu

2) NEN povinně od 1. 7. 2018

Ministerstvo pro místní rozvoj se na konferenci stalo terčem kritiky za to, že nezajišťuje školení pro veřejné zadavatele. Například zástupkyně Generálního finančního ředitelství uvedla, že už dva měsíce se snaží komunikovat s pověřenou pracovnicí MMR, která více než dva měsíce neodpovídá.

NEN má však další problémy – jak upozornil server Kverulant, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže minulý týden zakázal MMR uzavřít smlouvu na zajištění technické podpory pro NEN. Podle občanského sdružení NEN je předmětem soutěže dodávka 85 položek (60 ks počítačového vybavení od IBM, DELL a Cisco a 25 položek podpory SW). „Mezi požadovanými standardními položkami je i 5 kusů software od firmy Tesco SW. Zatímco dodavatelů HW a SW od firem IBM, DELL, Cisco a Oracle najdete v ČR desítky, produkty firmy Tesco SW prodává jen samotné Tesco SW. Nebude to tedy nejlepší cena nebo kvalita, co rozhodne o výherci 100 milionů korun. Rozhodne to Tesco SW,“ uvedl Kverulant.

Neméně závažným problémem je, že prostředí Národního elektronického nástroje je pouze české a vyžaduje specifický kód dodavatele, který vychází z Identifikačního čísla osoby, respektive daňového identifikačního čísla (IČO, DIČ). Potenciální zahraniční dodavatel, který nemá českého partnera se tak nemůže do NEN jako dodavatel přihlásit.

Ze strany Koláčkové také zazněla kritika rychlosti systému NEN. „Vyhodnocovali jsme zakázku, do které se přihlásilo 15 dodavatelů, jenom otevření obálek, rozšifrování nabídek a kontrola všech náležitostí nám zabrala pět hodin. To je naprosto nepřijatelné,“ řekla Koláčková.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688