Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Zajímavosti  |  24.05.2017 17:00:09

Klíšťata jsou neustále na nejvyšším stupni aktivity, zásady prevence pro vás

 

Aktuální počasí mimořádně vyhovuje aktivitě klíšťat. Není ani příliš zima ani příliš horko a na mnoha místech jsou klíšťata přemnožena. Riziko jejich aktivity spojené s přenosem závažných onemocnění se často podceňuje, tak si dneska pojďte připomenout, kde se klíšťata vyskytují nejvíce a jak snížit riziko přisátí na minimum. Český hydrometeorologický ústav vyjadřuje aktivitu klíšťat na stupnici od jedné do desíti a aktuálně je každý den vyhlášena desítka!

Nejvíce rizikovými lokalitami jsou listnaté a smíšené lesy s bohatým podrostem travin a keřů. Zejména na okrajích lesů se vyskytuje nejvíce klíšťat. Dále si dejte dobrý pozor na okrajích vodních ploch a toků s travinami a keři. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Naopak méně se s nimi setkáte v jehličnatých lesích bez podrostu nebo logicky na kamenitých plochách bez travin. Zemědělské plodiny jsou obvykle bez klíšťat. Dříve se rizikový hmyz moc nevyskytoval v horách, kvůli oteplování klimatu se ale klíšťata dostala až k horní hranici lesa. Obecně nemají ráda ani moc vlhko ani moc sucho, vyhledávají specifická polovlhká místa. Nejrizikovější jsou traviny o výšce 20 až 100 cm.

Máme pro vás přehled hlavních zásad prevence. Základem je vhodné oblečení. Doporučujeme pevné boty, dlouhé kalhoty a nohavice zasunuté v ponožkách. Je nutné utěsnit spodní část oblečení. Přes den uvidíte klíšťata nejlépe na světlém materiálu. Hladký materiál oblečení znesnadňuje klíštěti pohyb. Dále použijte repelent s vysokým obsahem účinné látky DEET (diethyltoluamid). Nevstupujte v době nejvyšší aktivity klíšťat na stanoviště popsaná ve druhém odstavci. Důkladně prohlédněte sebe i své čtyřnohé miláčky po každém pobytu venku.

Z dalších opatření je možné důkladně dodatečně vyklepat a vykartáčovat oblečení po příchodu domů. Pokud jste přece jenom klíště objevili, ihned se je pokuste odstranit pomocí kývavých pohybů ze strany na stranu. Použijte dezinfekci. Klima a počasí střední Evropy bohužel stále více nahrává výskytu klíšťat, takže rizika nepodceňujte, i to je základní krok prevence.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688