Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  28.05.2017 09:06:33

Výhled pro dekádu? Ropa za 25 USD, nový světový pořádek a to vše kvůli autonomním automobilům


Podle nezávislého think tanku RethinkX čekají svět v následujícím desetiletí těžko představitelné změny celkového uspořádání světa a věcí. Hlavním důvodem rozsáhlých společenských, sociálních a ekonomických změn bude pokračující bouřlivý rozvoj nových technologií. Jednou z těch hlavních budou především autonomní automobily s elektrickým pohonem pocházejícím z obnovitelných zdrojů.

Tato technologie již nyní míří do podoby nového fenoménu, který otřese doposud více méně loženým automobilovým sektorem, což bude mít za následek další globální změny. Tou první a nejdůležitější bude propad světové poptávky po ropě a snížení cen černého zlata směrem k 25 USD za barel. To výrazně změní postavení a vliv hlavních producentů čerpajících z ropy svou sílu, moc a vliv. Při takové cenové úrovni nic z toho nezbyde. 
Poptávka po ropě bude kulminovat v letech 2020/21 a následně bude ročně klesat o cca 70-100 miliónů barelů. Cena se sníží k 25 USD za barel a producenti, kteří nebudou toto schopni akceptovat budou odsouzeni k zániku. To se stane osudným s největší pravděpodobností osudné většině alternativních těžařů a také veškeré infrastruktuře navázané na dražší způsoby těžby.

Technologie autonomní elektromobilů způsobí převrat v mnoha oblastech, protože bude mnohonásobně levnější, než současné možnosti dopravy. Celková potřeba automobilů se výrazně sníží a zájem o ně opadne. Už v roce 2024 by se mohlo stát, že nové automobily budou již jen na elektrický pohon a se schopností plně autonomního řízení. Dramaticky se sníží dopravní nehodovost, což dramaticky sníží náklady na pojištění.

Automobilové změny dramaticky navýší celkovou produktivitu práce ve společnosti (více času na užitečné věci a ne na dopravu, která bude mnohem efektivnější), což podpoří jen v případě USA jeho HDP ročně sumou kolem 1 biliónu dolarů.

Změny v automobilovém sektoru budou mít i své stinné stránky. Výrazným způsobem například zatíží finanční systém, kterému bude hrozit kolaps z nesplácení půjček na stará vozidla. Odhaduje se, že v USA je nyní na automobilových půjčkách alokováno kolem 1 biliónu dolarů, jež se ocitnou v ohrožení.

Analytici vůči myšlenkám think tanku vyjadřují skepsi případně počítají s mnohem pomalejším nástupem zmíněné elektro autonomní mobility. Podle některých odhadů bude v Číně v roce 2025 pouze cca 20% všech automobilů. Naproti tomu Indie by v roce 2032 mohla být již plně elektromobilní.
Analytici ExxonMobil a BP odhadují, že v roce 2035 bude celkový podíl elektromobilů pouze cca 10procentní.



Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688