Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.05.2017 09:05:33

QE naruby? Fed zvažuje prudkou změnu své politiky


Fed začal aktivně zvažovat významnou změnu své politiky. V podstatě by šlo o obrácené kvantitativní uvolňování – o snižování velikosti jeho rozvahy. Už dříve jeho zástupci uvedli, že „během tohoto roku dojde ke změně reinvestiční politiky“ a že tato změna bude oznámena s dostatečným předstihem. Investoři tak začínají jevit větší zájem o to, jaké dopady může „obrácené QE“ přinést, píše ekonom Gavyn Davies pro FT.

Po roce 2011 dosahovalo globální QE velikosti odpovídající asi 2 % globálního produktu. Podle našich očekávání povede zmenšování rozvahy Fedu k tomu, že v roce 2019 dojde na globální úrovni k otočení celého procesu a směr QE se otočí. Velkou otázkou je reakce dluhopisových trhů a trhů s rizikovými aktivy. Já sám zůstávám optimistou, ale názory investorů se značně liší.

Je téměř jisté, že snižování objemu Fedem nakoupených dluhopisů a MBS bude probíhat postupně a predikovatelným způsobem. U dluhopisů bude využíváno dosažení jejich doby splatnosti a ne přímého prodeje. Fed začne rozvahu snižovat v době, kdy normalizace sazeb „značně pokročí“, což pravděpodobně znamená, že klíčová sazba Fedu by se měla pohybovat někde kolem 1,5 %. Fed si také bude muset být jistý tím, že nehrozí šoky, které by jeho politiku opět obrátily původním směrem.

Tématem dopadů kvantitativního uvolňování na reálnou ekonomiku se od roku 2007 zabývala řada studií včetně té, kterou nedávno citovala Janet Yellenová. Jejími autory jsou Edic Eben, Thomas Laubach a David Reifschneider. Tato studie může představovat konsenzus názorů v americké centrální bance. Studie ukazuje, že QE snížilo v roce 2013 výnosy obligací o 120 bazických bodů. Díky tomu došlo podle odhadů ke snížení nezaměstnanosti asi o 1,25 procentního bodu a ke zvýšení inflace o 0,5 procentního bodu. Ceny akcií pak QE zvedlo asi o 11 – 15 % a efektivní kurz dolaru díky němu klesl o 4,5 – 5 %.

Jde tedy o velmi znatelné dopady. Pokud by podobně fungovalo obrácení směru QE, měli bychom hodně důvodů k obavám. Takový předpoklad ale nedává moc smyslu. Snižování rozvahy Fedu totiž nebude ani zdaleka probíhat takovým tempem jako její předchozí růst. Z mnoha důvodů je také nutné, aby rozvaha Fedu zůstala dlouhodobě vyšší než před krizí. Fed se pravděpodobně zbaví asi jedné třetiny získaných aktiv a jeho rozvaha tak v následujících několika letech klesne o 1,2 – 1,8 miliardy dolarů. Výnosy dluhopisů by kvůli tomu mohly vzrůst o 40 – 60 bazických bodů. Následující graf ukazuje vývoj rozvahy Fedu tak, jak jej očekává SocGen:



Některé z dopadů normalizace rozvahy Fedu možná již proběhly, protože trhy už s touto normalizací počítají. A v neposlední řadě je možné, že další dopady bude tlumit mírnější tempo zvyšování sazeb. Z tohoto pohledu se nyní nacházíme v úplně jiné situaci, než když probíhalo QE, protože tehdy byly sazby zafixovány na nule a více již klesat nemohly. Jinak řečeno, budoucí monetární politika nebude dána jen tím, jak klesá rozvaha Fedu, ale i vývojem sazeb. Pokud by zmenšování rozvahy působilo jako příliš velká brzda, pokles sazeb by byl mírnější. Fed si je vědom, že musí zabránit opakování vývoje z roku 2013, kdy změna jeho politiky vyvolala velké turbulence na finančních trzích. Jestliže bude nyní pečlivě komunikovat o svých dalších krocích, povede se mu to. 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688