Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.05.2017 06:15:41

Viceprezident ECB Constâncio: Využijme synergie bank a kapitálového trhu

Bankovní unie a unie kapitálových trhů jsou podle druhého muže Evropské centrální banky klíčovými pilíři integrace finančních trhů v EU. A mají mnoho synergií.

Bankovní unie zvyšuje podle viceprezidenta Vitora Constância odolnost bankovního sektoru, stabilizuje ho, snižuje transakční náklady a zvětšuje úvěrový trh. „Unie kapitálových trhů přispívá k diverzifikaci zdrojů pro financování evropských ekonomik a vytváří podmínky pro sdílení rizika, což napomáhá stabilizovat hospodářské výkyvy,“ řekl mimo jiné Vitor Constâncio na společné konferenci Evropské komise a Evropské centrální bankyBruselu.

Podle viceprezidenta Evropské centrální banky již dávno neplatí, že by si banky a kapitálový trh mezi sebou ostře konkurovaly. Jsou to podle něho naopak komplementy, tedy dva trhy, které se vzájemně doplňují. Proto by podle něj neměla být bankovní unie vnímána jako něco mimořádně izolovaného od unie kapitálových trhů. „Jsou to prvky, které dovádějí jednotný trh finanční služeb na další úroveň,“ je přesvědčen Constâncio s tím, že si dovede představit bankovní i unii kapitálových trhů propojit těsněji a využít tak vzájemných synergických efektů.

Brexit jako příležitost

V době, kdy se Velká Británie chystá opustit evropskou osmadvacítku je taková úvaha podle viceprezidenta ECB obzvláště důležitá a aktuální. Se Spojeným královstvím totiž z Evropské unie odejde jedno z největších finančních center Evropy, ale i světa. Jednotný trh finančních služeb proto přináší mnoho výzev a příležitostí.

Banky jsou důležitými hráči kapitálového trhu. Jsou aktivními poskytovateli finančních služeb, investory a emitenty bezhotovostních peněz. Několik posledních studií ukazuje, že banky a účastníci kapitálových trhů jsou nejen konkurenty, ale také subjekty, které vzájemně kooperují. „Komplementární vztah mezi oběma tábory je stále zjevnější,“ tvrdí Constâncio.

To se podle něj projevuje v mnoha rovinách. První můžeme pozorovat při emisi dluhopisů. Banky dnes v drtivé většině případů fungují jako články, které vydávání bondů zajišťují prakticky od začátku do konce, včetně poradenství.

Druhou rovinou je sekuritizace. Zde banky fungují jako ti, kteří analyzují rizika, subjekty kapitálového trhu pak zajišťují financování. Třetí rovinou je pak bankovní kapitál. Kapitálový trh snižuje podíl vlastního kapitálu bank, který je na trhu investován, čímž výrazně klesají náklady obětované příležitosti, a banky tak mohou více rozvíjet svůj tradiční byznys v podobě poskytování úvěrů.

Více integrace

Constâncio vidí přinejmenším dva kanály, skrze něž může bankovní sektor přispět k rozvoji kapitálových trhů v EU. „Zaprvé, odolné banky podporují hladké fungování kapitálového trhu. Dostatečně kapitalizované banky mají menší sklon k výprodeji aktiv než nebankovní hráči kapitálového trhu,“ míní viceprezident ECB.

Druhým kanálem je pak více integrovaný bankovní sektor, který povede i k větší integraci kapitálového trhu. Díky jednotné bankovní regulaci a dohledu bude snazší provádět přeshraniční finanční operace, které budou zároveň bezpečnější, než kdyby byly od sebe jednotlivé trhy oddělené. „Abychom dosáhli odolnějšího a více integrovaného bankovního sektoru a tím zvýšili také odolnost a stupeň integrace kapitálových trhu, potřebujeme dokončit vytvoření bankovní unie,“ řekl také Vitor Constâncio.

Jenže vytěžit maximum ze synergických efektů mezi bankami a kapitálovými trhem nebude prý možné bez zavádění odpovídající legislativy. Evropští regulátoři, kteří zároveň provádějí dohled nad bankami a kapitálovým trhem, jsou dnes konfrontováni s různými pravidly, která se týkají insolvencí, obchodního práva nebo nejednotnou podobou daňových systémů.

Sjednotit pravidla a daně

Otázka insolvečních pravidel je poměrně komplikovaná. V současné době jsou vytvářena víceméně na národních úrovních a korigována soudními rozhodnutími. To sice může dobře fungovat v případě rozhodování o velkých korporacích, pro menší společnosti nejednotná insolvenční pravidla znamenají příliš vysoké transakční náklady. Nedávné návrhy Evropské komise to sice mají na paměti, přesto se insolvenční právo ve většině případů opírá o soudní systém.

V případě daňového systému Evropská komise již přišla s několika iniciativami a konstatováním, že neharmonizované daně vytvářejí bariéry pro investory, ale i těmi, kdo cenné papíry na trhu nabízejí. „Penalizují přeshraniční investory, narušují finanční transakce a zvyšují náklady obchodování na finančních trzích. To je zcela nekompatibilní s jednotným evropským trhem cenných papírů,“ konstatuje Constâncio.

Viceprezident Evropské centrální banky také zdůrazňuje potřebu sjednocení identifikace různých produktů finančního trhu. Investoři by podle něj měli mít jasný přehled o aktivech, peněžních tocích, emitentech nebo zprostředkovatelích. To prý v současné době neexistuje nebo existuje v nedostatečné míře. „Příliš mnoho rozdílů v identifikátorech finanční trh znepřehledňuje a opět zvyšuje náklady na obchodování s aktivy,“ tvrdí Constâncio. Kódy ISIN nebo LEI by podle něj měly být používány jak pro investiční fondy, tak pro finanční deriváty, ale i pro úvěry.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688