Inzerce (Inzerce)
Podnikání  |  23.05.2017 09:10:37REKLAMA

Získání dotace ovlivňuje zejména kvalitní a včasná příprava

Dotační období pro čerpání finančních prostředků z evropských fondů pomalu vstupuje do své druhé poloviny. Stále je však k dispozici zajímavý objem dotací, které jsou prostřednictvím vyhlašovaných výzev zpřístupňovány žadatelům.

V praxi se ukazuje, že získat dotaci je pro mnoho žadatelů složitější, než tomu bylo v letech 2007 - 2013. Jejich zájem se soustřeďuje do oblastí, jako jsou úspory energie, ať už ve firmách nebo veřejném sektoru, inovace či veřejná infrastruktura. Zemědělci a potravináři tradičně investují do rozvoje technologií a budov.

Efektivní využití evropských prostředků pro rozvoj firmy, města nebo obce

Ať už podnikáte v jakémkoli sektoru, plánujete investovat do technologií, inovací nebo energetických úspor, vždy platí stejné pravidlo. U evropských dotací je klíčová včasná a profesionální příprava projektů. Rozmyslet si a naplánovat svůj projekt a připravit potřebné podklady může trvat řadu měsíců. Proto je třeba začít s velkým předstihem a mnohdy za situace, kdy ještě nejsou přesně známé podmínky budoucí dotační výzvy. Při definování projektu lze ovšem vycházet z předchozích zkušeností. Toto je důležité i proto, že dotační výzvy v exponovaných programech se často uzavírají již po několika málo týdnech.

Právě zde je jedna z největších přidaných hodnot, kterou žadatelům může dát dotační poradce, jako například servis EU Point Komerční banky. „Klientům banky, žadatelům o dotaci, doporučujeme kontaktovat svého poradce a specialistu KB EU Point již ve fázi projektového záměru. V takovém případě je možné od začátku koordinovat cíle projektu, nastavení jeho realizační části a výběr vhodného financování. Vzájemný soulad mezi těmito stránkami projektu můžeme označit jako významnou výhodu a zvýšení šance na budoucí získání dotace z fondů EU,“ uvedl Jan Hanuš, zástupce manažera KB EU Point a financování veřejného sektoru.

Administrativní náročnost, nadměrná kontrola, změny podmínek – to vše před žadateli bezesporu stojí. Přesto se dotace jednoznačně vyplatí, a to jak v soukromém, tak veřejném sektoru. Nenávratné financování má smysl a vždy je vhodné nabízené příležitosti využít.

KB EU Point – rychlejší a jednodušší cesta k dotacím

Kompletní finanční a poradensko-dotační servis zahrnující zpracování žádosti, administraci a udržitelnost s možností předfinancování dotace i spolufinancování projektu s využitím zvýhodněných programů zabezpečuje Komerční banka v rámci regionálního týmu KB EU Point. Své služby rozvíjí již od roku 2003, kdy jako první vstoupila na trh se speciálním úvěrem na financování dotačních projektů.

„Od roku 2007 jsme aktivní, nabízíme poradenský servis ve všech regionech ve formě osobních konzultací s našimi KB EU Point specialisty. Jde především o vyhledání vhodných dotací, jejich zpracování a navržení financování společně s využitím zvýhodněných programů a reálného zhodnocení všech rizik včetně pomoci při případných potížích během realizace projektu. Pro období 2014 - 2020 jsme služby dále rozšířili, a to o zajištění kompletního zpracování žádosti o dotace, administrace a následné udržitelnosti projektu. O tyto komplexní služby evidujeme mezi našimi klienty i neklienty rostoucí zájem,“ doplňuje Jan Hanuš. Jak dále uvedl: „S klienty spolupracujeme od definice myšlenky, přes realizaci a díky své dlouhodobé historii budeme s klientem až do poslední minuty fáze udržitelnosti.“

Komerční banka poskytuje všechny služby „pod jednou střechou“ a pomáhá klientům s projektem od začátku až do úplného konce včetně období povinné několikaleté udržitelnosti dotačního projektu.

Vzhledem ke skutečnosti, že dotace jsou obvykle vypláceny zpětně po realizaci projektu, vzniká potřeba profinancovat celý projekt a následně dofinancovat tu část nákladů, která není pokrytá z vyplacené dotace. V tomto směru zájem žadatelů roste tak, jak roste počet schválených dotací a potřeba příjemců projekty financovat.

Komerční banka ke standardním sazbám nabízí i další zvýhodnění nebo záruky díky své spolupráci s mezinárodními finančními institucemi, tedy Evropskou investiční bankou, Evropským investičním fondem a Rozvojovou bankou Rady Evropy.

Produkty nabízené ve spolupráci s mezinárodními finančními institucemi umožňují výslednou klientskou sazbu dále snížit o desetiny procent a tím ještě zvýšit efekt dotace. Záruční programy umožňují financovat i rizikovější projekty a navíc snížit potřebu zajištění úvěru, například nemovitostí nebo jiným majetkem.

Zvýhodněné úvěrové programy KB

Největší zájem je o zvýhodněné úvěry a záruky EuroInovace (inovativní projekty) a EuroEnergie (úspory energie), EuroPremium Young (snížená sazba za zaměstnání mladých lidí) nebo EuroMuni (zvýhodněné sazby pro municipality).

Nabídka KB je nastavena tak, aby reflektovala potřeby klientů a pokrývala celý cyklus – od začínajících podnikatelů po velké firmy i municipality.

Komerční banka a SG Equipment Finance jsou v posledních letech lídrem v poskytování zvýhodněného financování ve spolupráci s evropskými finančními institucemi. V minulém roce uzavřely s Evropským investičním fondem, Evropskou investiční bankou a Rozvojovou bankou Rady Evropy smlouvy umožňující zvýhodněné financování klientů v celkové výši 17 miliard Kč a jsou s výrazným náskokem nejvýznamnějším partnerem těchto institucí v ČR.

Komerční banka jen od začátku roku 2017 uzavřela partnerské smlouvy s Evropskou investiční bankou a Evropským investičním fondem v celkové výši přes osm miliard Kč na podporu českých podnikatelů.

„V KB si uvědomujeme, jak nás silná pozice zavazuje poskytovat kvalitní produkty a především související komplexní poradenský a informační servis. Připravujeme klienty na nové situace – především očekávaný vyšší podíl finančních nástrojů na čerpání EU fondů v letech 2021 - 2027,“ uzavřel Marek Kasák, manažer KB EU Point a financování veřejného sektoru.

Informace o využití zdrojů z EU nebo mezinárodních finančních institucí lze získat na kterékoli pobočce Komerční banky nebo na infolince KB 800 900 930.

 

 Zvýhodněné programy Komerční banky:

 

  • EuroInovace – úvěr pro inovativní firmy se zajištěním Evropského investičního fondu. Nižší   úroková sazba a nižší nároky na zajištění.

  • EuroPremium Young – úvěr s úrokovou slevou pro firmy, které se věnují zaměstnávání mladých.

  • EuroMuni – úvěr s úrokovou slevou pro municipality.

  • EuroEnergie – úvěr s úrokovou slevou i s nižšími nároky na zajištění pro projekty úspor energií.

  • COSME – zvýhodněné úvěry pro začínající podnikatele se zárukou Evropského investičního fondu.

  • Microfinance – zvýhodněné úvěry pro mikropodnikatele a začínající podnikatele se zárukou Evropského investičního fondu.

 

 

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688