TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.05.2017 16:29:35

Maturanti zuří! Ústní zkoušky už složili, výsledky písemek ale neví


Podobnou zkušenost má i Lukáš, který ve středu maturoval na Střední technické a zemědělské škole v Novém Jičíně. "Včera jsem měl ústní zkoušky ze všech tří částí. Pravidla státních zkoušek jsou, že výsledky písemné práce z anglického jazyka bychom měli vědět ještě před ústními zkouškami. Doteď nám na e-mail nepřišly žádné výsledky," popsal pro TN.cz maturant. Lukáš tak stále neví, jestli maturitu z angličtiny složil.

Výsledky didaktický testů dorazily na školy 15. května, ředitelé museli nejpozději následující den říci studentům, jak dopadli. U slohových prací ale platí jiné pravidlo. Cermat, který slohovky centrálně opravuje, musí výsledky ředitelům škol poslat do začátku ústní zkoušky příslušného žáka z tohoto předmětu. Ředitel pak bez zbytečného odkladu má sdělit výsledky žákům. Sloh z češtiny psali maturanti v půli dubna, z angličtiny začátkem května.

"V současnosti ještě nejsou opraveny všechny slohové práce. Opravujeme je postupně podle toho, kdy žáci maturují. Těm, co maturují dřív, už byly slohy opraveny, ti, co maturují později, ještě nemusejí výsledky znát," upřesnil mluvčí Cermatu Jan Pohanka.

Zároveň dodal, že ředitelé škol měli nahlásit Cermatu datum ústní zkoušky každého žáka do konce dubna. "U žáků, kterým škola nezadala do informačního systému datum ústní zkoušky do 30. dubna 2017, byl automaticky přiřazen nejzazší termín pro předání výsledků písemných prací škole do 29. května 2017," vysvětluje na svých stránkách Cermat. I když tak student ve skutečnosti maturoval už dřív, na výsledky si vinou školy bude muset počkat.

A to byl nejspíš i případ Lukáše z Jičína. "Skutečně mohu potvrdit, že někteří naši žáci ani po složení ústních maturit neznali výsledky písemné práce z angličtiny. Chyba byla na naší straně, ale vše už jsme dali do pořádku. Studenti se výsledky dozví včas," uvedla zástupkyně ředitele Střední technické a zemědělské škole v Novém Jičíně Věra Nováková. Známky se dozví maturanti z vysvědčení, které dostanou 24. května.

Okolo výsledků maturit ale panují zmatky i jinde. "Výsledky slohovek pořád nevíme, dokonce ani ti, kteří jsou zaregistrování ve výsledkovém portálu žáka na stránkách Cermatu. Ústní zkoušky jsme přitom už skládali," říká maturant rakovnické obchodní akademie.

Vše ale uvedla na pravou míru ředitelka školy Radka Soukupová. "Výsledky nám chodí vždy den předtím, než žáci maturují. Dostane je komise, která studentům sdělí, jestli uspěli. Jak konkrétně si u slohových prací vedli, se dozví při slavnostním ukončení maturit, které je u nás v pátek," vysvětlila. Komise díky výsledkům slohových prací může určit výslednou známku - každá část maturitní zkoušky má totiž jinou váhu.

Současný systém hodnocení maturit kritizují také lidé na sociálních sítích. Podle nich je pro studenty velmi stresující, že musí na výsledky čekat víc než měsíc a často se je dozví až těsně před ústní zkouškou. "Můžete vysvětlit, proč máte na stránkách jiné informace než ve skutečnosti? Žáci dnes maturovali a nedozvěděli se výsledky písemných prací z ČJ, je to zákonné?" ptala se na facebookové stránce Udělám maturitu Silvie.

"Jsou lidi, co jdou zítra ráno a slohovky nemají. To samé bylo dneska, ústní hotové a slohovky nikde. Jenže nejde uzavřít známka bez slohu, takže člověk odchází s tím, že neví. Úžasnej systém tohle," rozčilovala se Petra. "Proč mi přišla jen angličtina, když zítra maturuju? To tam přijdu a řeknou mi třeba ústní jste udělala ale na slohovky stále čekáme, protože to není Cermat schopný poslat?" přidala se Hana. Studenti si stěžují také na to, že se slohové práce letos opravovali centrálně, dříve je hodnotili učitelé jednotlivých škol.

Cermat odmítá, že by na jeho straně došlo k pochybení. Žákům i rodičům se v podobném případě radí obrátit na ředitele školy. "Pokud u příslušných žáků bylo zadáno dnešní datum a přesto škola neobdržela výsledky, je to naše chyba, ale ještě jsme neslyšeli o tom, že by taková situace nastala. Obraťte se tedy případně na ředitele školy, aby s námi danou věc konzultoval," odpověděli pracovníci Cermatu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688