Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.05.2017 09:14:17

Rozbřesk: Trump trade - tentokrát s opačným znaménkem

Americký akciový index Dow Jones včera zaznamenal nejvyšší jednodenní propad od začátku září a dolar zahučel na hodnoty před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Aneb tzv. “Trump-trade” založený na očekávání velkých daňových škrtů dostal v souvislosti s aférou amerického prezidenta okolo šéfa FBI nové znaménko - mínus.

Základní otázka tedy zní - jak to tedy s očekávanou fiskální expanzí (a daňovou reformou) v USA teď bude, když prezidentova popularita je velmi nízká a rozjíždí se mašinérie vyšetřování toho, zdali šéf FBI mohl čelit tlaku Bílého domu, který ho nechtěl akceptovat, a proto musel jít. Může v takové atmosféře, kdy se spekuluje o odvolání prezidenta (impeachmentu), Kongres něco kloudného vůbec schválit?

Předně, je si třeba uvědomit, že samotná procedura zbavení funkce prezidenta v USA (alias impeachmentu) je dost složitá a vyžaduje široký politický konsensus (k odvolání je zapotřebí dvoutřetinová většina). Republikáni, kteří mají v obou komorách parlamentu většinu, přitom musí postupovat velmi obezřetně, neboť již za rok a půl jsou v USA volby celé dolní sněmovny a třetiny Senátu. S tímto pocitem v zádech budou možná republikánští kongresmani více motivováni voličům nějakou daňovou úlevu doručit a tak trhy možná šanci na fiskální expanzi odepisují až příliš agresivně.

Jak do toho všeho zapadá měnová politika Fedu, kterou primárně musí sledovat dolar a trhy s úrokovými sazbami? Červnové zvýšení úroků o dalších 25 bazických bodů je zdá se hotovou věcí, avšak načasování dalšího zvyšování oficiálních sazeb je opravdu nejisté. Je dost možné, že Fed si dá nějaký čas pauzu, přičemž vezmeme-li v úvahu poslední komunikaci amerických centrálních bankéřů, tak se jako další forma měnové restrikce rýsuje možnost redukce bilance Fedu, alias jakési “kvantitativní utahování”. Pokud by Fed opravdu přestal v druhé polovině roku reinvestovat část dříve nakoupených dluhopisů, mělo by to na trhy v čele s dolarem viditelný dopad (i to bude diskutovat dnes odpoledne námi vydaný aktualizovaný výhled na EUR/USD). Nicméně, ať již vezmeme v úvahu budoucí navyšování oficiálních úrokových sazeb nebo eventuální redukci bilance Fedu, tak je jasné, že americká centrální banka bude chtít budoucí restriktivní mix kalibrovat tak, aby zohlednil i efekt možné fiskální expanze. A k tomu dnes nelze než dodat, že její osud je možná méně jistý než před týdnem či měsícem.


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna včera zůstávala poblíž EUR/CZK 26,50 a žádné výraznější výkyvy kurzu se nekonaly. Komentáře člena bankovní rady Nidetzkého o tom, že by ČNB mohla zvyšovat sazby již ve druhé polovině letošního roku, se na kurzu nijak neprojevily.

Co se týče včerejší aukce státních dluhopisů, tak v případě dluhopisu s kratší splatností (5 let) ministerstvo uspokojilo pouze poptávku s nekladným (resp. nepatrně záporným) výnosem. V tomto i ve druhém případě (dluhopisy splatné v roce 2027) ministerstvo prodalo cca polovinu maximálního plánovaného objemu.

Zahraniční forex

Tlak na dolar se kvůli poklesu výnosů a domácím problémům zvyšuje a americká měna vůči euru slábne na 1,1140. Kurz se dostává na úroveň před zvolením Trumpa prezidentem.

Dolar se možná jeví trochu přeprodán, neboť trh možná až příliš snadno odepsal prezidenta Trumpa a eventuální osud fiskální expanze (snižování daní). Pokud se politická situace v USA zklidní, mohl by dolar část ztrát smazat a trh se spíše zaměřit na aktuální fundamenty - konkrétně např. na podnikatelskou náladu z Philly Fedu.

Polský zlotý nereagoval na výstupy z včerejšího zasedání NBP, které vyznělo zcela neutrálně. Bez ohledu na dobré výsledky ekonomiky a velmi silný růst mezd vidí polský Výbor pro měnovou politiku inflační tlaky jako limitované. V kontextu blížícího se zvýšení úroků v USA a eventuální změny rétoriky ECB se tak mohou jevit včerejší výstupy z jednání NBP jako mírně holubičí a tím pro zlotý jako mírně negativní.

Ropa

Cena ropy Brent se včera měnila jen málo a zůstala poblíž 52 USD/barel. Oficiální data EIA o zásobách v USA za minulý týden poukázala sice na pokles zásob surové ropy, avšak o něco menší, než se očekávalo.

S blížící se schůzkou OPECu (již za týden 25.5.) se začínají objevovat výroky o tom, že nečlenské země kartelu ne zcela dostály svým slibům a snížily produkci ropy méně. Stížnosti směrují zejména do Kazachstánu, avšak část kritiky jde i do Ruska. Spíše než to, že by dohoda na prodloužení produkce minimálně na další půlrok (spíše na delší období) měla být ohrožena, jsou ale asi znakem taktické přípravy na jednání příští čtvrtek.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688