Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.05.2017 13:53:54

Banka Lloyds zpátky v soukromých rukou. Dalo se na záchraně vydělat?


Byla to jedna z největších finančních výpomocí během finanční krize. Britská banka Lloyds Banking Group inkasovala před osmi lety od státu více než 20 miliard liber. Teď se bankovní instituce vrací plně do soukromých rukou – jako první z bank, které nad vodou pomohly udržet peníze daňových poplatníků. Podařilo se Británii na finanční injekci něco vydělat?

Jedna z nejstarších britských bank Lloyds se dostala do problémů, když v době rodící se finanční krize koupila v roce 2009 banku HBOS, kterou tím zachránila před kolapsem. Vládou zprostředkovaná akvizice ale stáhla Lloyds do ztráty více než 25 miliard liber a stát pak musel zachránit celou spojenou skupinu. Ve snaze zabránit kolapsu britského finančního sektoru pak britská vláda převzala více než 43 procent akcií v bance Lloyds, která patří k nejdůležitějším britským bankám. Akcie odprodávala postupně posledních pět let. Nyní prodala i zbývající 0,25 procentní podíl. Z finanční injekce jí poplyne zisk zhruba 900 milionů liber, říká banka.

Zdroj: Lloyds Banking Group

Transformace rozhodně nebyla bezbolestná. Lloyds zrušila na 57 000 pracovních míst, opustila čtyři pětiny trhů, na kterých před sedmi lety působila, a pod nátlakem Evropské unie prodala zhruba 600 poboček. Loňský zisk 4,3 miliardy liber, nejvyšší za deset let, potvrdil, že banka se z finanční krize zotavila. 

"Před šesti lety jsme zdědili velmi křehké podnikání a díky tvrdé práci všech jsme dokázali situaci obrátit," uvedl podle ČTK šéf banky Antonio Horta-Osorio.

O skutečných nákladech na záchranu banky se ale vedou spory. Britští úředníci tvrdí, že do stání kasy se vrátily všechny peníze, které stát na nákup Lloyds vynaložil. Ušlý úrok ale podle některých kritiků započítán není.

Faktem ovšem je, že banka se nyní kompletně vrací do soukromých rukou – na rozdíl od jiné zachraňované banky Royal Bank of Scotland. Britští daňoví poplatníci v ní stále vlastní 73 procent.

Zdroje: ČTK, Lloyds, CNBC

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688