Patria (Patria Finance)
Práce  |  16.05.2017 17:14:19, aktualizováno 18.05.2017 00:15:13

Jak globalizace přispívá k nerovnosti: mzdy a bonusy „korporátních superstars“

Odměny vrcholového managementu odráží úspěchy společností na zahraničních trzích. Ale jen do určité míry – podle nové studie je u „korporátních superstars“ růst mezd spojený s globalizací spíše výsledkem neefektivního fungování trhu a informačních asymetrií. To dělá globalizaci špatné jméno, píší dva Američané.

Členění politiků na levici, hájící zájmy zaměstnanců a sociálně slabších, a pravici, věčně škrtající rozpočty a stavějící se spíše za zájmy kapitálu, v posledních letech minimálně na Západě už nedává moc smysl. Setkáváme se čím dál více s politiky s antiestablishmentovým, antiglobalizačním nebo přímo nacionalistickým programem.

Do tohoto schématu zapadá hlasování o brexitu, zvolení Trumpa prezidentem Spojených států, či nedávné volby v Nizozemsku a ve Francii. Antiglobalizační hnutí má přitom širokou podporu napříč společenskými vrstvami. Lidé v dělnických profesích čím dál více ztrácejí práci kvůli levnější výrobě v zahraničí, zatímco pracovní místa ve službách u nich doma zase obsazují ekonomičtí imigranti. Hlasy těchto dříve typických voličů levice tak nyní často putují politikům s antiglobalizační agendou, společně s hlasy konzervativců z řad podnikatelů a střední třídy.

Mainstreamová ekonomie má stále za to, že globalizace a mezinárodní obchod umožňují zemím dosažení hlubší specializace a tudíž i vyšší produktivitu a životní standard. Proto by měla globalizace být vítána. Jiné školy ale varují před příliš ukvapenou globalizací tam, kde nejsou pro rozvoj byznysu připravené instituce, anebo upozorňují na přerozdělování bohatství, které globalizace může způsobit.

Právě na druhý bod se soustředil výzkum dvou ekonomů, jednoho z Coloradské univerzity v Boulderu a jeho kolegy z Williams College ve Williamstownu. Podívali se na to, jak postupující globalizace, v případě této studie vyjádřená růstem exportů, ovlivňuje platy nejvyšších manažerů multinárodních společností.

300krát vyšší plat za 300krát větší nasazení?

Ekonomové zkoumali data o příjmech tisíců manažerů stovek nejvýznamnějších amerických firem za posledních 20 let. Jsou to totiž právě mzdy nejlépe placeného procenta zaměstnanců, které v USA nejvíce přispívají k rozevírání nůžek mezi ekonomickými třídami. Podle jednoho výzkumu z roku 2015 mají nejvýše postavení manažeři amerických firem příjmy až 300krát vyšší, než je mzda průměrného zaměstnance.

Jen těžko však chtějí ekonomové uvěřit, že takto extrémně vysoké ohodnocení „korporátních superstars“ je opodstatněné, protože by to teoreticky muselo znamenat, že buď pracují 300krát více hodin v týdnu než průměrný zaměstnanec, anebo jsou ve stejné pracovní době 300krát více produktivní.

Autoři studie spojující růst mezd s globalizací přišli na to, že platy manažerů skutečně podle předpokladu rostly společně s růstem exportů společností, avšak daleko rychlejším tempem. Tím vyloučili možnost, že by prudký nárůst jejich mezd byl čistě kompenzací za rostoucí přítomnost firmy na mezinárodních trzích a za nadstandardní výkon manažerů při koordinaci logistiky a navigaci v cizím legislativním prostředí. Vyšší příjmy jednoduše považují za ekonomicky neopodstatněné, stejně jako autoři výše zmíněné studie z roku 2015.

Trendy v růstech exportů a platech manažerů se do velké míry kryjí (měřítka jsou odlišná)


Zdroj: NBER

Jméno globalizaci může zachránit vyšší zdanění

Jak si ekonomové tyto nadstandardní mzdy vysvětlují? Může za ně prý například problematický přístup vlastníků či představenstva k informacím o tom, co manažeři jejich společnosti v zahraničí vlastně dělají a tedy i k neschopnosti posoudit, jakou odměnu si zaslouží. To dokládají třeba tím, že podle studie rostou mzdy manažerům nejrychleji v prostředí, kde nad nimi mají majitelé nebo představenstvo slabší dohled. Nadstandardní růst platů tak je prý způsoben spíše informačními asymetriemi a štěstím dotyčných manažerů, než dobře fungujícím a motivujícím pracovním trhem.

Autoři si disproporčním růstem mezd „korporátních superstars“ vysvětlují rozdíl mezi vnímáním efektů globalizace veřejností a jejich skutečnými efekty, které oba autoři hodnotí jako celkově pozitivní. Jedním z „receptů“ na nápravu situace, jak ekonomové naznačují, by bylo vyšší zdanění lidí s mimořádně vysokými mzdami – ani by to prý nemuselo být demotivující pro ostatní, jestliže jsou vysoké příjmy způsobeny nefunkčností tržních mechanismů.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688