Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.05.2017 09:48:41

Víkendář: Jak si dnes vede investiční hvězda vzešlá z finanční krize

John A. Paulson je jedním z nejznámějších investorů spravujících hedge fondy. Byl jedním z prvních lidí z Wall Street, kteří podpořili kandidaturu Donalda Trumpa na post amerického prezidenta. Radil mu dokonce během jeho kampaně v ekonomických otázkách a nedávno jej navštívil v Bílém domě. Tyto úspěchy v oblasti politiky ale asi klienty Paulsonových fondů moc nepotěší. Jeho společnost Paulson & Company totiž ke konci března realizovala ztráty u řady fondů, které spravuje.

Současný vývoj se hodně odlišuje od toho, jakých výsledků Paulson dosahoval před lety. Vydělal totiž téměř 15 miliard dolarů na sázkách proti hypotéčnímu trhu. V té době se penzijní fondy a individuální investoři mohli přetrhnout, aby dali své peníze Paulsonovi ke správě. Dokonce mezi ně patřil i Trump, ale i on nakonec realizoval ztráty. Největší rána přišla v minulém roce, kdy Paulson učinil několik chybných sázek do farmaceutických společností včetně investice do Valeant Pharmaceuticals. Bolestivý byl pro něj ale už rok 2015, kdy investoři začali své peníze z jeho fondů stahovat.

Paulson ovšem přes dosavadní neúspěchy nehodlá hodit ručník do ringu. „Je zřejmé, že se zapřel a hodlá se svou společností proplout i tímto těžkým obdobím,“ říká David Black ze společnosti Quadra Advisors, která hedge fondům pomáhá najít zaměstnance. Dnes ovšem Paulson & Company spravuje asi 10 miliard dolarů, zatímco v roce 2011 to bylo 36 miliard dolarů. Před dvěma lety některé banky z Wall Street začaly klientům doporučovat, aby své peníze z Paulsonových fondů stáhli. Podobnému tlaku čelilo mnohem více hedge fondů, nicméně Paulson se stal jakousi ikonou toho, co penzijní fondy začaly vnímat jako vážný problém: Hedge fondy si účtují vysoké poplatky, jejich výkony tomu ale neodpovídaly.

Paulsona v dopisech svým klientům neopouští optimismus a hovoří o tom, že firma je na cestě k oživení. Tato cesta je ale prozatím velmi hrbolatá a celkově ukazuje, že i pro hedge fondy platí staré známé rčení: Historické výsledky nejsou zárukou budoucí návratnosti. Paulson svou firmu založil v roce 1994 a ještě na počátku roku 2007 byl poměrně málo známým správcem hedge fondů. Jako bývalý bankéř z Bear Stearns byl znám pro svůj konzervativní až nudný investiční styl, který stál zejména na sázkách spojených s fúzemi a akvizicemi. Když ale začal hypotéční trh vykazovat známky přehřívání, Paulson dospěl k názoru, že hypotéky s nízkým ratingem a s nimi spojená aktiva míří k velkým problémům.

Paulson následně strukturoval své investice tak, že jeho firma by vydělala obrovské zisky v případě kolapsu celého trhu. V tu dobu byl s touto strategií stále značně osamocen, ale celá sázka se mu nakonec vyplatila. Sám o ní hovoří jako „o nejlepším obchodu v celé historii“. Ten mu také přinesl zájem investorů, kteří v pokrizových letech vkládali peníze do jeho firmy. Ta ještě nějaký čas dosahovala zisků, ale čelila stále větším překážkám.

Platilo to zejména o hlavním fondu Advantage, který v roce 2011 ztratil 36 % své hodnoty a v roce následujícím dalších 14 %. V roce 2013 sice jeho hodnota prudce vzrostla o 36 %, ale během posledních tří let investoři opět čelili ztrátám. Paulson se tím ovšem nenechal odradit, v roce 2015 začal prodávat svůj nový private equity fond a zaměřil se na investice do sektoru zdravotnictví. Právě ty jej ale potom značně tížily, podobně jako sázky na zlepšení situace v Řecku a Portoriku. Z Paulsonovy společnosti mezitím začali odcházet nejtalentovanější manažeři a investoři.

Paulson se velkých sázek nebojí ani dnes. V listopadu například koupil podíl v čínské společnosti Didi Chuxing, která se dohodla na koupi čínských aktivit společnosti Uber Technologies. Pomoci by Paulsonovi mohly i sázky na Fannie Mae a Freddie Mac. Ministr financí Steven T. Mnuchin, se kterým Paulson kdysi spolupracoval, totiž slíbil, že tyto dvě společnosti se opět stanou samostatnými obchodovanými firmami. A nejen Paulsonovým hedge fondům by měl prospět i Trumpův plán na snížení daní.

Přes to vše to ale zatím vypadá, že rok 2017 bude pro Paulsona další výzvou. Fond Advantage ke konci března ztrácel dalších 9,7 % své hodnoty a nebyl jediný. Paulson i po několika ztrátových letech patří stále mezi nejbohatší muže světa. Podle Forbesu mu patří čistá aktiva ve výši 7,9 miliard dolarů. Podle tohoto časopisu to ale bývalo o dvě miliardy dolarů více.

Autoři: Alexandra Stevenson a Matthew Goldsteinmay

(Zdroj: NYTimes)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688