Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.05.2017 09:34:12

Rozbřesk: Nová data potvrzují silnou kondici české ekonomiky

Jak už naznačila včera zveřejněná data o zahraničním obchodě, byl březen pro českou ekonomiku velmi úspěšným měsícem. Přebytek obchodní bilance vzrostl navzdory vyšším cenám dovážených komodit a opět se o to zasloužil automobilový průmysl. Vývoz aut dosáhl historicky nejvyšší hodnoty (95,4 mld. korun) a znovu tak potvrdil, že výroba aut má nejenom dominantní postavení v rámci průmyslu i celé ekonomiky, ale i nadále jí pomáhá k ekonomickému růstu. Díky autům i dnes zveřejněné výsledky za celý průmysl dopadly velmi povzbudivě a napovídaly to už dříve zveřejněné výsledky indexu nákupních manažerů. Největší tuzemské odvětví si i v prvním čtvrtletí letošního roku udrželo pozici motoru české ekonomiky, které opět dopomohlo – po mírném zpomalení na konci loňského roku – k jejímu opětovnému zrychlení. Nové zakázky naznačují výborný start průmyslu do druhého čtvrtletí. Průmyslová výroba v březnu celkově stoupla meziročně o 10,9 procenta, očekáván trhem byl růst o 9,5 procenta.

Dnešní den je celkově ve znamení silné nadílky českých dat, kromě průmyslu a stavebnictví jsme se dozvěděli i nezaměstnanost a dubnovou inflaci. Ta díky srovnávacímu základu koriguje z předchozích 2,6 %. I když se už začala probouzet poptávková inflace, nejsou inflační tlaky v ekonomice tak silné, aby musely přimět centrální banku už brzy reagovat zvýšením úrokových sazeb, byť její model říká něco jiného. Nakonec půjde především o korunu, kterou nejspíše nebude chtít ČNB rychle posunovat k silnějším úrovním. V době, kdy se ECB stále ještě nemůže rozloučit se svým kvantitativním uvolňováním a už vůbec ne se zápornými sazbami, by to bylo trochu předčasné. Samozřejmě i ECB může časem překvapit, avšak bude muset na to trhy s dostatečným předstihem připravit. Už minimálně proto, že příliš silné euro ji k naplnění jejího inflačního cíle rozhodně nepomůže. ČNB už letos návrat do starých kolejích zvládla, dokáže to ovšem ECB?

Česká koruna a dluhopisy

Včera česká koruna opět zamířila v regionu proti proudu a nakonec posílila až těsně k hranici 26,60 EUR/CZK. Zůstává i nadále naprosto imunní vůči tuzemskému politickému dění a v rychlejším posílení jí snad jen brání případné vybíraní zisků spekulantů, kteří do ní za prvních pár měsíců nainvestovali více než za celý loňský rok. To už ostatně včera naznačily statistiky devizových obchodů ČNB, která si jen v březnu dokoupila do devizových rezerv dalších 19 mld. EUR. Za celou dobu devizových intervencí to bylo celkem okolo 80 mld. EUR, což v přepočtu znamená téměř 2,2 biliony nových korun “potulujících” se tuzemským finančním systémem. Část z nich skončila v dluhopisech, a tak se zahraniční investoři stali velmi významnými hráči na celém trhu (na konci března drželi přes 47 % korunových státních bondů). Dluhopisy v posledních dnech toho přitom příliš nepředvádějí a tak by je mohla dnes z letargie vyvést třeba inflace, pokud tedy překvapí a výrazně se odchýlí od konsensu. 

Zahraniční forex

Eurodolar dál klesal a dostal se pod 1,09. Britská libra nezůstala na páru s dolarem úplně v klidu, ale po přechodném oslabení byla mezidenní změna kurzu minimální. 

Dnešní den je z pohledu dat nezajímavý a tak eurodolar bude věnovat pozornost zejména vystoupení centrálních bankéřů v čele s prezidentem ECB Draghim.

Libra pak zůstává ve střehu před čtvrtečním zasedáním Bank of England.

Akcie

Americké trhy pokračovaly v poklidném obchodování a při absenci nových zpráv a volatility zavřely bez větších změn. Zatímco indexy DJIA a S&P 500 kosmeticky zkorigovaly o necelých 0,2 %, index Nasdaq posílil o 0,3 % na nové historické maximum. 

Na Wall Street pokračuje výsledková sezona. Farmaceutická společnost Allergan hospodařila v minulém kvartálu se ziskem 3,35 USD/akcii, zatímco analytici v průměru očekávali 3,31 USD/akcii. Allergan navíc zvýšil odhad tržeb pro tento rok na 15,8-16 mld. USD, avšak akcie Allergan nakonec odepsaly 1,5 %. Akcie Walt Disney před zveřejněním svých čtvrtletních výsledků vzrostly o 0,5 %.

Ropa

Cena ropy Brent zůstává nadále pod 50 USD/barel. Včera sice ropě pomáhal vcelku výrazný pokles zásob v USA, který reportoval institut API, nicméně ten byl do značné míry kompenzován růstem zásob benzínu. Ropě patrně neprospívaly ani zprávy o doposud možná pomalejším růstu spotřeby ve srovnání s tím, se kterým se letos počítá.

Americká agentura EIA, jež dnes zveřejní oficiální údaje o zásobách, kromě toho včera revidovala směrem vzhůru své odhady růstu produkce ropy v USA pro letošní rok. Nyní by již měl být v plném proudu náběh tamější produkce, který vyplývá z nečekaného růstu cen ropy na začátku roku (a tedy i z loňské listopadové dohody OPECu). Právě síla odezvy producentů tzv. břidlicové ropy přitom je jedním z hlavních překvapení roku současného, minimálně pro OPEC a spol.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688