Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.05.2017 14:03:17

Pandora (-4 %): Ještě více lesku. Jenže klíčové trhy zklamaly


Expanze do blyštivého světa prstenů, náušnic a řetízků pomohla výrobci šperků Pandora (DIP) zvýšit tržby za první čtvrtletí. Dánská společnost je známá především svými náramky s přívěsky. Ambice má vyšší, ráda by se stala komplexní značkou šperků. A investoři by se mohli ptát, zda rychlá expanze neohrožuje jejich zájmy v situaci, kdy Američanky dávaly (alespoň podle nejnovějších zpráv) kamenným prodejnám vale.

Tržby z prodeje prstenů, náušnic, dále řetízků a přívěsků stouply od ledna do března ve všech případech (jde o tři separátní kategorie) o více než 40 procent, uvedla firma v dnešním sdělení. Uvedená bižuterie představuje v současnosti čtvrtinu firemního příjmu a Pandora věří, že se se svou ambicí být „plnou klenotnickou značkou“ posouvá kupředu.

Provozní zisk EBITDA dánské společnosti stoupl meziročně o 7 procent na 1,879 miliardy DKK a příjem skupiny se zvýšil o 8 procent (v místní měně) na 5,159 miliardy DKK. Srovnatelné tržby z vlastních značkových obchodů se zvedly také o 8 procent. Dařilo se v Asii a Tichomoří, tržby v Severní a Jižní Americe však byly meziročně nižší. Firmě nepomohla ani slabší libra. Kromě jejího největšího trhu v USA tak zklamal i další její klíčový trh v Británii.

V případě tohoto akciového titulu má velký význam právě vývoj tržeb plynoucích z prodejen otevřených déle než jeden rok, podotýká analytik Patria Finance Ján Hladký. Na úrovni celé společnosti má Pandora za sebou dobrý kvartál, jelikož tato metrika rostla o zmíněných 8 procent. "U geografického segmentu Severní Amerika, který tvoří celou třetinu tržeb, však pozorujeme 3% meziroční pokles z důvodu nadále klesající návštěvnosti obchodních center. Přesná čísla pro Asii a Pacifik (rychle rostoucí trh) management ve své zprávě neuvedl a nelze tedy s jistotou potvrdit, že srovnatelné tržby v tomto regionu nezpomalují," podotýká také Hladký. Navíc se zdá, že elektronické objednávky na tržbách z kamenných prodejen lehce kanibalizují.

„Registrovali jsme pokles v počtu lidí chodících do obchodů obecně ve výši 9 procent, a dotýká se to každého, kdo v USA dělá retailový byznys,“ řekl agentuře Reuters finanční ředitel Pandory Peter Vekslund.

Titul na burze v Kodani dnes sice nejdříve rostl až o 5 procent, zisky ale poté odevzdal a naposledy odepisoval více než 4 procenta. Vývoj za posledních 5 let ukazuje následující graf.

Investoři by kromě toho mohli mít obavy, že rychlá expanze povede k tomu, že společnost rozředí svoje odhady zisku. Pandora už letos v únoru varovala, že v letošním prvním pololetí jí ziskovost klesne.

Akcie Pandory se letos propadly zatím o zhruba 21 procent. Pokud se z mínusu do konce roku nedostanou, bude to pro ně první celoroční pokles po šesti letech. 

Zdroje: Pandora, BBG, Reuters, Patria.cz

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688