Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.05.2017 08:48:36

Warren Buffett: IBM si nevede tak dobře, jak jsem očekával. Část jsem prodal

Americká technologická společnost IBM ztratila důvěru jednoho ze svých největších akcionářů. Investiční skupina Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta prodala třetinu ze svého podílu v IBM. Buffett to řekl v rozhovoru se CNBC.

Buffett vlastnil na konci loňského roku zhruba 81 milionů akcií IBM, což podle agentury Bloomberg odpovídá podílu kolem 8,7 procenta. Od počátku letošního roku prodal zhruba třetinu z tohoto podílu.

"Nehodnotím IBM stejně jako před šesti lety, kdy jsem začal nakupovat. Přehodnotil jsem ji o něco níže," řekl Buffett CNBC. "Když se dostala nad zhruba 180 dolarů (za akcii), prodali jsme rozumné množství akcií."

Cena akcií IBM se 14. února dotkla 180 dolarů (cca 4400 ) a o dva dny později vzrostla na 182,78 USD. Ve čtvrtek zavřely akcie na ceně 159,05 USD.

Buffett dodal, že IBM si nevedla tak dobře, jak očekával, nebo jak vedení IBM očekávalo, když začal před šesti lety nakupovat akcie. Důvodem je zřejmě to, že na trhu je velmi silná konkurence. "IBM je velká, silná společnost, ale má také velké, silné konkurenty," uvedl.

Berkshire Hathaway stále vlastní více než 50 milionů akcií IBM. Při současné ceně firma zastavila další prodej akcií, dodal Buffett.

Investice Buffetta do IMB byla zpočátku překvapením vzhledem k dlouhodobému podhodnocování technologického sektoru firmou Berkshire Hathaway a neochotě Buffetta investovat do podnikání, které pro něj bylo obtížnější pochopit. Nákup podílu v IBM byl nakonec pro Berkshire Hathaway jednou z největších investic do akcií, spolu s investicemi do firem American Express, Coca-Cola, Wells Fargo a v poslední době také do Applu a společnosti Kraft Heinz.

Příjmy IBM za tři měsíce do konce března klesly o tři procenta na 18,2 miliardy USD a zaostaly za očekáváním analytiků. Firma zaznamenala pokles příjmů již 20. čtvrtletí za sebou. Hrubá zisková marže, tedy podíl hrubého zisku na tržbách, se snížila na 42,8 procenta z 46,5 procenta loni.

(Zdroj: CNBC, Reuters, čtk)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688