Grant Capital (Grant Capital)
Investice  |  04.05.2017 09:00:10

ČEZ – jak porozumět současnému víru informací

Nejistý prodej velké hnědouhelné elektrárny v Počeradech, zrušený obchod se sídlištěm Písnice, přísnější evropské limity emisí, delší odstávky v Dukovanech. Zvlášť v posledních dnech se nedá říct, že by český energetický moloch byl nudná společnost. Na druhou stranu je ale nutné předeslat, že mediální témata ne vždy odráží stav a budoucnost té které společnosti. Jak moc tedy aktuální problémy ČEZ ovlivňují jeho kondici a zisk?

Z pohledu analytika není současné dění zásadní. Ze středně a dlouhodobého hlediska jsou pro energetickou a distribuční firmu tohoto typu klíčové ceny elektřiny, částečně vázané na ceny uhlí případně plynu a emisních povolenek, regulatorní prostředí a stav klíčových výrobních zdrojů. I proto se domníváme, že zásadní vliv na vývoj tržního ohodnocení podniku nebude mít ani tak uskutečnění či neuskutečnění obchodu s Počerady, jako cena elektřiny.

Přínos deseti miliard by byl významným mimořádným příjmem, schopným "zalepení" dostatečně vysoké dividendy, nicméně z rozbouřené diskuze vyplývá, že by ČEZ zároveň přišel o jeden ze svých důležitých zdrojů. Z našeho pohledu je diskuze zbytečně vyhrocená, když ne vždy jde vyloučit jiné, než ekonomické zájmy a prospěch pro polostátní společnost. Provoz velké elektrárny u cizího dolu, byť s uzavřeným kontraktem, není dlouhodobě jistou záležitostí. A v situaci, kdy regulatorní prostředí hraje spíše proti uhlí a se zkušenostmi z protahovaných a drahých rekonstrukcí stávajících uhelných zdrojů, stále nepovažujeme prodej Počerad za výrazně nevýhodný pro ČEZ či stát. Každopádně však nejde o klíčovou záležitost, která by měla potenciál silně ovlivnit kurz. Ve své podstatě ekonomicky nevýznamný je dosud neuskutečněný prodej Písnice. Musíme si například uvědomit, že jen ztráty z ne-výroby hlavních zdrojů - atomových elektráren - byl v minulém roce podstatně vyšší, než zisk z prodeje řádově stovek bytů.

I přes všechny tyto mediálně propírané zprávy však hodnotíme ČEZ nepatrně optimističtěji, než tomu bylo před rokem. Platí ale, že klíčovým faktorem jsou ceny elektřiny, které by snad mohly být stabilizované na současné úrovni, nicméně tlak ze strany podpory obnovitelných zdrojů pokračuje i nadále. Zvědaví budeme také na dodržení plánu výroby (zvlášť Temelína a Dukovan) a případné organizační změny, které by se s ohledem na dění v atomovém sektoru v loňském roce, měly dotknout hlavně výrobní divize. Předpokládáme, že nové plány představenstvo zveřejní ještě před valnou hromadou.

Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s akciovými trhy

Grant Capital se od roku 2007 specializuje se na investiční služby při obchodování s akciemi zejména v USA a také v Německu, Francii, ČR a na dalších více jak 80ti trzích. Grant Capital přináší modelová portfolia a službu privátního makléře, který je pro investory nejlepším nástrojem pro realizaci obchodních strategií. 
www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688