Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.05.2017 09:14:21

Rozbřesk: Nekompromisní start jednání o brexitu


Uplynulý víkend potvrdil strategii, s jakou se hodlají státy EU-27 rozejít s Velkou Británií v rámci tzv. brexitu. Poměrně rychle se shodly na tom, že nejprve je třeba dohodnout se na rozchodu s Británií a teprve poté se začít bavit o uspořádání budoucích vztahů. Primárně jde tedy o to, přimět odchozí zemi dostát všem jejím závazkům a teprve následně nalajnovat hřiště pro svobodný obchod. Zda se to takto podaří, není vzhledem k ráznému až nekompromisnímu postoji Británie preferující souběžná jednání vůbec jasné. Na druhou stranu, pokud by Británie měla všem stávajícím závazkům vůči rozpočtu EU i legislativě dostát, tak by samotný brexit mohl vypadat spíše jako virtuální než skutečný odchod.

Tvrdý brexit, k němuž vše prozatím směřuje, však nejspíše nebude mít – vzhledem k současné obchodní provázanosti starého kontinentu a Británie – vítěze, i když za delší konec provazu bude tahat Unie. Tedy za předpokladu, že její jednotný postoj nezačne časem erodovat. A při odhadování budoucího nastavení vztahů je možná dobré vzít v úvahu nejenom švýcarský nebo norský model, ale i model třetích zemí, zvlášť když nedohoda se jeví také jako reálná varianta.

Na číslech z britské ekonomiky se zatím start procesu brexitu výrazně neprojevuje, ale to rozhodně neznamená, že se tak v poměrně brzké době nestane. Slabá libra se sice stává konkurenční výhodou na zahraničním i domácím trhu, avšak přijít v krajním případě o přístup na volný trh nemůže být zcela bezbolestné. Na dnes očekávaných číslech z britského průmyslu (PMI) se však tyto obavy s největší pravděpodobností zatím ještě neprojeví a index zakončí relativně vysoko nad padesátkou. Ještě lepších výsledků se tentokrát dočkáme za Německo a eurozónu, jak už ostatně naznačila předběžná data zveřejněná v polovině dubna. Příznivě dopadl podle našeho názoru i český PMI, který by měl potvrdit další růst zakázek v průmyslu a zaměstnanosti. A tyto výsledky může trh o to více ocenit, protože na rozdíl od americké ekonomiky se tzv. soft ukazatele na starém kontinentu až tak nerozcházejí s následnými reálnými daty, která přijdou na řadu už v nejbližších týdnech.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se v pátek konečně vrátila pod dřívější intervenční hranici a připsala si vůči euru zhruba 0,6 %. Šla tak proti proudu v regionu, neboť jak zlotý, tak forint měly tendenci na konci týdne oslabovat. Hledat nějaký přesný příběh, proč se kurz posunul skoro o dvacet haléřů, je vzhledem k objemu spekulativních pozic asi zbytečné. Koruna se prostě bude ještě nějaký čas hledat s tím, jak budou zahraniční hráči přeskupovat svoje pozice. Od měnového zasedání ČNB se asi žádné vzpruhy koruna nedočká. Nakonec proč by měla, centrální banka by měla vyjádřit spokojenost s vývojem ekonomiky i hladkým exitem a kurz české měny ji v současné době trápit nemusí. Nová prognóza sice nejspíše opět naznačí rychlý růst úrokových sazeb, ale tento pravidelně opakující se závěr trh bere stejně spíše s rezervou.

Výnosy českých dluhopisů v závěru týdne korigovaly směrem dolů a umazaly tak malou část spreadu, který si drží vůči německým bondům. Český dluhopisový trh, jak ukazují data z MF, obsadili zahraniční hráči, kteří na konci března drželi více než 47 % korunových státních dluhopisů.

Zahraniční forex

Včerejší slabé výsledky indexu ISM v průmyslu jsou pro dolar varováním, které může být zesíleno dalšími makročísly v průběhu týdne (zejména payrolls). Eurodolarový trh však bude nepochybně zítra zajímat i výsledek HDP v eurozóně (čekáme dobré číslo) a především zasedání Fedu. Obě události mohou tlačit kurz eurodolaru dále směrem k hranici 1,10.

Akcie

Na úvod nového týdne amerického akciové trhy rostly, když zájmu investorů se těšil především technologický a také finanční sektor. Index S&P 500 se pohybuje blízko úrovní svého maxima s mírně prorůstovou technickou indikací, která se ustavila po vývoji v minulém týdnu.

Ropa

Na začátku nového týdne byla cena ropy pod lehkým tlakem a přispěly k tomu patrně zprávy o zvýšení produkce v Libyi, která podle státní ropné společnosti dosáhla 760 tisíc barelů denně. Jde o další faktor, který zvyšuje tlak na ostatní členy OPECu, aby prodloužili dohodu na omezení produkce na zasedání na konci tohoto měsíce (25.5.).

Jinak trh během tohoto týdne sleduje zejména data o zásobách ropy v USA. Dnes budou zveřejněny statistiky API, zítra oficiální čísla od ministerstva energetiky. V případě surové ropy se očekává pokles zásob o cca 2 milióny barelů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688