Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.04.2017 16:14:48

ECB lehce mění komunikaci, přijde na podzim změna?


Evropská centrální banka nepředstavila na dnešním zasedání žádnou revoluční změnu. Došlo ale k opatrnému ústupu od super-holubičí rétoriky posledních měsíců. I tak ale bude těžké s takto malým posunem pro euro dál rozšiřovat své zisky z posledních týdnů.

Centrální bankéři totiž celkově zmírnili pouze hodnocení rizik prognózy směrem k růstu. Věří nyní, že jsou blíž k hodnocení, kdy jsou rizika pro růst plus mínus “vyrovnaná”. To ovšem neplatí o inflaci a ECB se zatím ve všech ostatních bodech včetně hodnocení inflace drží striktně holubičí rétoriky. Na druhou stranu Mario Draghi zjevně nekladl velký důraz na poslední pokles jádrové inflace a zdůraznil nutnost sledovat inflační výhled na horizontu prognózy. Co tedy čekat od ECB do budoucna?

Centrální banka je zatím spokojená jak s nastavením “tisku peněz” (programu QE), tak s obecně holubičí komunikací. ECB si podle nás s prudším otáčením kormidla i vzhledem k nízké jádrové inflaci může dovolit počkat až do druhé poloviny roku. Věříme, že pokud ekonomika eurozóny dál poroste tempem 1,7 % a zaznamenáme další pokles nezaměstnanosti, měla by jádrová inflace začít postupně sílit.

ECB přitom i v minulosti zvyšovala sazby ve chvíli, kdy jádrová inflace ještě zůstávala pod 1 % a “pouze” začala mířit vzhůru. I proto počítáme s tím, že by evropští centrální bankéři mohli v červnu ustoupit z extrémně holubičí rétoriky. V září by pak mohli ubrat nohu z plynu a představit úspornější QE (40 miliard eur/měsíc) a jeho lehké natažení do roku 2018. Není vyloučené, že časem také vypadne z komunikace závazek neměnit sazby ještě dlouho po ukončení QE. Až k takovým krokům dojde, může se euro těšit na výraznější zisky. Dnes to pro něj ale pravděpodobně bude ještě hodně těžké.

Na rozhodnutí ECB dnes byla relativně citlivá i česká koruna, která se dostala v posledních dnech opětovně pod tlak. Zdá se, že slabší euro na frontě s dolarem (holubičí ECB) ji  v mezidenním obchodování jako zlotému nebo forintu spíše pomáhalo při souboji o technickou bariéru na 27,00 EUR/CZK. To nebývalo v před-intervenčním obchodování příliš časté a odráží to pravděpodobně výraznější objem spekulativních pozic v korunách.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688