Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.04.2017 18:18:37

Credit Suisse: IPO nebude, navýšíme kapitál

Záměr švýcarské bankovní dvojky prodat část svého domácího byznysu je v tuto chvíli u ledu. Credit Suisse ohlásila, že se žádné ze svých divizí nezbaví, čímž zřejmě utnula debaty o možné primární veřejné nabídce (IPO) své švýcarské součásti. Novinkou je ale plán navýšit kapitál o 4 miliardy CHF, který bankovní skupina oznámila souběžně s výsledky za první čtvrtletí. Credit Suisse tak kráčí ve stopách Deutsche Bank a UniCredit, které se k takovému kroku odhodlaly v minulých týdnech.

Akcie banky se loni v červenci propadly až na rekordní minima, od té doby ale zotavily. Za posledních půl roku titul přidal 13 procent, když bankovní tituly v Evropě zvedaly vyhlídky hospodářského růstu a vyšších úrokových sazeb, které by mohly posílit ziskovost.

Částečnou IPO chtěla bankovní skpina zalátat díru ve financování o velikosti 2 až 4 miliardy CHF, na kterou původně přišla předloni. S vyšší cenou akcií Credit Suisse mohl případný prodej její švýcarské součásti vypadat zajímavěji. Švýcarská divize ovšem pro skupinu generuje největší zisky a někteří analytici se ptali, jaký by IPO vlastně smysl.

„Vždycky jsme věděli, že IPO má háčky,“ uvedl dnes generální ředitel banky Tidjane Thiam. „Přímé navýšení kapitálu má pro akcie méně ředící efekt než primární veřejná nabídka akcií,“ řekl v rozhovoru s Bloombergem a CNBC. Pro alternativu se firma rozhodla díky podstatnému vylepšení svých aktivit a většímu finančnímu komfortu poté, co v lednu urovnala spor s USA točící se kolem hypotečních cenných papírů. 

Od zisku nových prostředků si Credit Suisse slibuje zvýšení své kapitálové vybavenosti. Tím by si zajistila větší finanční stabilitu a dohnala své konkurenty. Navýšení se má odehrát prostřednictvím přidělení práv na úpis nových akcií (rights offering), přičemž čistý výtěžek firma předpokládá zhruba ve výši 4 miliardy CHF. "Jedná se o přibližně 13 procent současné tržní kapitalizace a při plánovaných 380 milionech kusů nově vydaných akcií by celkový počet akcií narostl o 18 procent, říká analytik Patria Finance Ján Hladký. Cena upisovaných akcií by měla být cca 10,53 CHF, což představuje 31procentní slevu proti současné ceně cca 15,3 CHF, podotýká také. 

Skupina se tak stává třetí velkou evropskou bankou, která v tomto roce prodává svoje akcie. Výše zmíněné Deutsche Bank a UniCredit získaly tímto krokem úhrnem 21 miliardy EUR.

Pokud jde o samotné výsledky za první tři měsíce roku, Credit Suisse se dostala do zisku 596 milionů CHF po ztrátě 302 milionů CHF před rokem. Vygenerované příjmy dosáhly 5,5 miliardy CHF, takřka o 100 milionů CHF více, než předpokládaly trhy, podotýká Hladký. Dík patří hlavně příjmům z obchodování s dluhopisy, kde se výnosy od ledna do března meziročně zvýšily o úctyhodných 133 procent.

Zdroje: CNBC, BBG, Credit Suisse, ČTK

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:31  Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:03  Michal Semotan (J&T Banka): Na co si dávám pozor při výběru akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688