Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.04.2017 13:56:53

Od první světové války až k válce v Zálivu: jak trhy reagují na geopolitické krize

Trhy budou v následujících třech až pěti letech znatelně ovlivněny geopolitickým klimatem. Celých 70 % respondentů se domnívá, že toto klima bude na trhy působit negativně, vyplývá z průzkumu CFA Institute mezi investičními profesionály, kterého si všímá agentura Bloomberg. Otázkou ale je: jak silně? Jak přesně? 

Během posledních devíti měsíců si svět skutečně prošel řadou významných geopolitických událostí včetně brexitu či zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Ten na počátku dubna vyvolal krizi tím, že nařídil raketový útok na leteckou základnu v Sýrii. Nikdo neví, zda vzniklé geopolitické tenze budou eskalovat či utichnou. V každém případě by ale investoři měli mít přehled o tom, jak se trhy v podobných situacích chovaly v minulosti.

Během prvních šesti měsíců po vypuknutí první světové války oslabil index DJIA o více než 30 %. V roce 1914 bylo dokonce obchodování na půl roku uzavřeno, což je nejdelší období bez obchodování v historii. Příčinou byla naprostá ztráta likvidity na trhu. V následujícím roce ale akcie posílily o více než 88 % a prošly si tak nejprudší zaznamenanou rally. Od počátku války až do jejího konce v roce 1918 si DJIA připsal více než 43 %, což odpovídá 8,7 % ročních zisků

2. světová válka


Hitlerova invaze do Polska začala na počátku září 1939. Poté, co trhy otevřely pátého září, DJIA posílil o téměř 10 %! Když proběhl útok na Pearl Harbor, akcie následující v pondělí odepsaly 2,9 %, ale tyto ztráty se jim podařilo smazat během pouhého jednoho měsíce. Od počátku druhé světové války v roce 1939 až do jejího konce v roce 1945 si DJIA připsal 50 %, což odpovídá asi 7 % ročních zisků

Korejská válka začala v létě roku 1950, když Severní Korea vtrhla na Jih. Tento válečný konflikt skončil v létě 1953. Celkové zisky indexu DJIA za tu dobu dosáhly téměř 60 %. Tedy asi 16 % ročně. Americké jednotky byly poslány do Vietnamu v březnu 1965 a do konce tohoto roku si DJIA připsal více než 10 %. Když se Američané z Vietnamu v roce 1973 stáhli, akcie byly silnější téměř o 43 % a průměrné roční posílení dosáhlo 5 %.

Jaderná válka? -1,2 %

Kubánská krize, která posunula svět až na pokraj jaderné války, vypukla v říjnu roku 1962. Konfrontace trvala 13 dní a během těchto zhruba dvou týdnů byl akciový trh překvapivě klidný. Oslabil pouze o 1,2 % a během zbytku roku si připsal více než 10 %. Zhruba rok poté byl zavražděn John F. Kennedy. Trh další den otevřel o 4,5 % výše a za celý následující rok si připsal více než 15 %. 

Válka v Zálivu, která probíhala v létě roku 1990, dolehla na akcie negativně. Do konce tohoto roku trhy odepsaly téměř 20 %, ale tou dobou panovala v americké ekonomice recese. Útoky z jedenáctého září 2001 přinesly prudkou korekci – během dvou týdnů trh odepsal téměř 15 %. Ekonomika byla tehdy uprostřed recese a akcie stále korigovaly z předchozí technologické bubliny. Přes to vše trvalo jen pár měsíců a trh ztráty utržené po jedenáctém září smazal. Po invazi do Iráku v březnu 2003 akcie následující den posílily o 2,3 % a celý rok index DJIA uzavřel se zisky ve výši 30 %. 

Reakce akcií na geopolitické krize jsou tedy smíšené a neexistuje žádný pevný vzorec, podle kterého bychom se v podobných situacích mohli řídit. Investiční rozhodování během geopolitických krizí je náročné a investoři musí mít na paměti, že určité věci jsou prostě mimo jejich kontrolu. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688