Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.04.2017 22:03:21

Pás republiky od Šumavy po Beskydy čekají vydatné srážky, příroda to potřebuje

 

Česká republika neměla poslední tři roky moc štěstí na srážky. Na většině území se vystřídalo několik epizod sucha. Během zim bylo bohužel velmi málo sněhu, v teplém půlroce vydatnější srážky nepřišly a omezily se na pár lokálních přívalových dešťů během bouřek, které jsou stejně pro přírodu neefektivní, protože ihned odtečou z krajiny. Sucho si rozebereme v jednom z dalších článků. Bohužel je aktuálně vážnější sucho v hloubce kolem jednoho metru. U povrchu naštěstí lednová sněhová pokrývka trochu vody přinesla.  

Aktuálně největší sucho trápí Hornomoravský úval, jihovýchodní Vysočinu, jižní Moravu a pánev kolem Pardubic a Hradce Králové. Všechny tyto oblasti obvykle trpí na efekt srážkového stínu hor a vrchovin před nimi. Pardubicko a Královéhradecko nedostává vodu kvůli okolním horám, jižní Morava a jihovýchodní Vysočina zase kvůli Českomoravské vrchovině a Hornomoravský úval je zastíněn Jeseníky, Orlickými horami i Drahanskou vrchovinou.  

Velká část z těchto míst se může těšit na slušné srážkové úhrny v následujících dnech. Nad Českem se zastaví rozhraní mezi teplým vzduchem na jihovýchodě a studeným na severozápadě. Na rozhraní v podobě vlnící se studené fronty budou vypadávat četné srážky. V asi 200 kilometrů širokém pásu od Šumavy po Jeseníky a Beskydy může spadnout v následujících dnech až 50 mm srážek. Hory dostanou až 100 mm srážek. Na místě je povodňová bdělost, příroda v Česku, které je někdy označováno jako menší střecha Evropy díky rozvodí mezi Baltským, Černým a Severním mořem, dostane příděl vody.

Celkově začíná období roku, kdy se vyskytují trvalé srážky o něco častěji než jindy. K období potom patří i pranostika o Medardově kápi. České přírodě jakékoliv přívaly srážek přejme, hladiny spodních vod jsou nízké, půda je proschlá. Pokud srážkové epizody neskončí nechtěnými povodněmi, je dobré situaci vnímat pozitivně, i když znamená deštníky nad hlavami. 



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty