Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.04.2017 17:59:36

Summary: Philips příjemně překvapil, Halliburton dopadl jako Schlumberger

EVROPA:

Philips (DIP)


S 2% yoy růstem tržeb (ex-FX) na 5,7 mld. EUR se podařilo překonat tržní konsensus o mírné 1 %. Tržby nejvíc posílily v divizi PersonalHealth, kde narostly o 5 % yoy ex-FX na 1,7 mld. EUR. Druhá největší divize, Lighting, pokračuje ve své stagnaci a svoje tržby snižuje o 0,4 % yoy ex-FX na 1,7 mld. EUR. Mezikvartálně však propad zpomalil o 260 bps. Stejně jako v předešlém čtvrtletí je na tom střední linie výsledovky lépe. Ukazatel EBITA upravený o jednorázové položky narostl o 18 % yoy na 0,4 mld. EUR se 4% náskokem vůči předpokladům trhu. K příjemnému překvapení přispěla nejvíc divize PersonalHealth, která se zastavila o 6 % nad tržním konsensem na úrovni 0,27 mld. EUR. Výhled na rok 2017 sice zůstal beze změny s růstem tržeb ex-FX v rozmezí 4 % až 6 %. Lehký optimismus však vyvolává nárůst objednávek o 2 % - akcelerace proti předešlému kvartálu, kdy byl jejich stav nezměněn.

Suma sumárum jsou výsledky pozitivním překvapením díky dobrému výkonu střední části výsledovky. Posíleny dnešním pozitivním sentimentem trhu připisují akcie Philips hezkých 5 %.

USA:

Halliburton


Poskytovatel služeb pro ropná pole a menší bratr Schlumberger, jenž uveřejňoval výsledky v pátek (ZDE), ukončil kvartál na podobný tón. Tržby popolezly o 2 % yoy na 4,3 mld. USD v linii tržního konsensu. Ukazatel EBITDA si polepšil meziročně o 2,5 % a usadil se na úrovni 590 mil. USD s 3,5% náskokem vůči tržním predikcím. EBITDA marže se rozšířila o 10 bps yoy na 13,7 %. Čistý zisk na akcii upravený o jednorázové položky ubral meziročně až 43 % na 4c. Při tržním konsensu 3c se však paradoxně jedná o 33% polepšení vůči predikcím.

Z geografického hlediska, stejně jako u zmiňovaného Schlumberger, nejrychleji rostla divize Severní Ameriky. Ta dokázala navýšit svoje tržby meziročně o 25 % na 2,25 mld. USD. V případě Halliburton ale pozorujeme organický růst a to v hlavní produktové divizi Completion & Production, která má na starosti samotnou těžbu. Její kvartální příjmy stouply na 2,6 mld. USD, což představuje solidní 13% yoy nárůst (také +13 % qoq). Proti Schlumberger má však Halliburton nevýhodu v nestálém volném cashflow. Zatímco první jmenovaný jej opět udržel v černých číslech (275 mil. USD), Halliburton nedokázal pokrýt svoje kapitálové výdaje a jeho volný cashflow činí -260 mil. USD.

Výsledky Halliburton nezklamaly, ani však nepřekvapily. Relativně k číslům od Schlumberger hodnotíme negativně výrazně užší EBITDA marži a nadále nestabilní volný cashflow. Naopak pozitivně hodnotíme organický růst divize Completion & Production. Pozitivní sentiment na trhu dnes tlačí akcie Halliburton k 1% růstu.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688