Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.04.2017 17:09:05

Strmý růst Erste a VIG. Úleva z Francie se projevila také na pražské burze

Úlevná rally po prvním kole francouzských prezidentských voleb se dnes projevila také na pražské burze. Index PX vstoupil do nového týdne výrazným růstem o 1,5 procenta a připsal si třetí růstový den za sebou. Strmě rostly především primárně v Rakousku kotované tituly Erste Banka a VIG, které zpevnily o 5,18 procenta, respektive 3,28 procenta.

Francouzští voliči poslali do květnového druhého kola prezidentských voleb středového kandidáta Emmanuela Macrona a kandidátku krajní pravice Marine Le Penovou. Průzkumu veřejného mínění nyní přisuzují drtivé vítězství pro-evropskému kandidátu Macronovi, který je pro trhy pozitivní volbou. Vzhůru dnes vyrazily evropské akcie tažené bankami. Akciový index bank v eurozóně EURO STOXX Banks (SX7E) přidával v podvečer 7,7 procenta a měl namířeno k největšímu dennímu zisku od srpna 2012.

Kronus: #Macron spustil evropskou #rally, vedou ji Banky $CAC $DAX #akcie #investice - https://t.co/USaUkuNX6x pic.twitter.com/Q5OH8KoDbD

— Patria.cz (@PatriaCZ) April 24, 2017

Erste Bank v pražské lince uzavřela na 867,50 a VIG na rovných 629 . Erste byla zároveň nejobchodovanějším titulek dneška, za celý den vyměnily majitele papíry této banky za více než 261 milionů .

Reakce dalších bankovních titulů byla vlažnější: Komerční banka stoupla o 0,96 procenta. Moneta Money Bank o průběžné zisky přišla a v závěru klesla o 0,38 procenta na 78,70 . Valná hromada Monety dnes schválila dividendu ze zisku roku 2016 v navržené hrubé výši 9,80 koruny na akcii. Moneta zároveň oznámila, že bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer byl zvolen členem dozorčí rady, společně s Marií Luisou Cicognaniovou, kterou navrhl akcionář banky, investiční fondy ze skupiny Templeton. Zvolení obou nových členů dozorčí rady podléhá standardnímu posouzení ze strany ČNB.

ČEZ zůstává stabilní, titul dnes uzavřel na 435,40 s přírůstkem 0,18 procenta. Deník Právo napsal, že dozorčí rada ČEZ by měla ve středu jednat o prodeji elektrárny Počerady skupině Czech Coal Pavla Tykače. Ministr financí Babiš má prý ale o prodeji pochybnosti. ČTK později uvedla, že s prodejem Počerad v současné době nesouhlasí předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes. ČEZ po trhu oznámil, že „rozhodně“ dementuje informace o tom, že by pověřil či dal mandát Jakubu Skavroňovi či komukoli jinému k jednání se zahraničními bankami o rozdělení společnosti či o divestici Elektrárny Počerady. „Skupina ČEZ žádná taková jednání o rozdělení společnosti ani sama nevede,“ uvedla také energetika.

Telekomunikace O2 C.R, která v pátek uveřejní kvartální výsledky, dnes odepsal 0,74 procenta na 294,10 za akcii. Unipetrol ztratil 0,47 % na 252,30 za akcii.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze za dnešek dosáhl před závěrečnou aukcí 0,663 miliardy , což je nepatrně nad dlouhodobým průměrem 0,662 miliardy .

Pozitivní nálada se přelévá i do středoevropského regionu, kde polský WIG 20 roste o 1,56 procenta, maďarský BUX přidává 0,75 procenta a rakouský ATX posiluje o 2,85 procenta.


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688