Research (Česká spořitelna)
Investice  |  21.04.2017 09:46:24

Ropné deja vu? OPECu se nelíbí závislost trhu na US datech

 

Každou středu v 16:30 CET zveřejňuje Energy Information Administration (EIA) informace o stavu amerických zásob. První nemilé překvapení přišlo začátkem března, kdy týdenní změny zásob surové ropy výrazně předčily očekávání trhů a vyrostly o více než 8 milionů barelů. Ceny ropy potřebovaly přesně měsíc na to, aby se dokázaly vzpamatovat. Tuhle středu zasadila EIA černému zlatu další těžkou ránu. Tentokrát byly na vině zásoby benzínu, které místo očekávaného poklesu (začátek motoristické sezóny) výrazně vzrostly, a ropa opět letěla dolů. Ale je ropa skutečně na tom tak špatně, jak naznačují data EIA? Pojďme se na to podívat.

OPECu se značně nelíbí závislost světových cen ropy na amerických datech. Připravuje proto vlastní big-data projekt, jež by měl spatřit světlo světa koncem roku. A není se čemu divit, když vezmeme v úvahu, že celkové komerční zásoby ropy zemí OECD (surová ropa, benzín a destiláty) činily v únoru téměř 3 miliardy barelů (přebytek nad pětiletým průměrem činí 268 mb). Americkým změnám v řádech jednotek milionů, navíc na týdenní bázi, je pro snadnou dostupnost dat přičítán až příliš velký význam. Zejména, když celkové americké komerční zásoby podle měsíčních statistik již druhým měsícem klesají.

Nervozita investorů ale nepramení jen z dostupnosti dat. Jak OPEC, tak IEA, pozor neplést s EIA, výrazně upravily svůj výhled pro USA. Původní odhad meziročního růst produkce navýšily z původních přibližně 200 tisíc barelů denně na 540, respektive 680 tisíc barelů denně. Američtí frakeři se tak ukazují jako velice činorodí. Tomu nasvědčuje i počet aktivních vrtných plošin, který se od května 2016, kdy klesl na své historické minimum 480, téměř zdvojnásobil. Navíc IEA díky nižší ekonomické aktivitě v Rusku a Indii ponížila meziroční růst světové poptávky o 100 tisíc barelů denně na 1,3 milionu. Nepanikařme ale předčasně, tohle je jenom jedna strana mince.

Dle nás byl ale středeční propad spíše další hysterickou reakcí trhu, než reakcí ceny na zásadní změny fundamentů. Jednak ve prospěch růstu cen mluví sezónnost (již zmiňovaný start motoristické sezóny), podpořená zejména ukončením pravidelné údržby rafinérií. Dále OPEC v březnu omezil svoji produkci o více než slibovaných 1,2 mbpd, a v prvním čtvrtletí 2017 tak v průměru dosáhl 99 % svého závazku. Data rovněž ukazují, že Rusko omezilo svoji produkci přibližně o polovinu ze slibovaných 300 kbpd a dále utahuje kohoutky, což je ale zcela v souladu s ruskou komunikací graduálního poklesu těžby. Dochází tak k postupnému rebalancingu trhu, kdy se stav mezinárodních komerčních zásob skutečně přibližuje ke svému pětiletému průměru.

Snad nejdůležitější zprávou je ale odhodlání zemí OPEC prodloužit závazek až do konce roku. Svoji podporu vyjádřil i dříve značně neochotný Írán, jehož těžební apetit po ukončení sankcí značně vzrostl. Konečné a oficiální rozhodnutí bychom se měli dozvědět 25. května na pravidelném zasedání OPEC. Může se tak snadno stát, že se v druhé polovině roku dočkáme rychlejšího růstu cen, než se původně čekalo.
       


Roman Sedmera

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688