Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.04.2017 17:24:39

Summary: Výhled ASML naznačuje dobrou kondici v čipech. Tržby IBM dál klesají

EVROPA:

ASML Holding

Výrobce zařízení pro výrobu polovodičů nám dnes poskytnul první pohled do vývoje tohoto sektoru za poslední kvartál. Solidní poptávka vyhnala tržby meziročně výš o téměř 50 % na 1,9 mld. EUR a o 0,12 mld. EUR nad tržní konsensus. Hrubou marži se podařilo rozšířit o 500 bps yoy na 47,6 % (konsensus 47,3 %), což také pomohlo čistému zisku na akcii dosáhnout znamenitý 130 % yoy přírůstek proti předešlému roku. Ve výsledku tak zakotvil na úrovni 1,05 EUR při tržních odhadech 0,94 EUR. Ještě podotkneme, že se dařilo oběma segmentům – tržby New Systems (samotná zařízení) i Services přidaly cca polovinu. Nedokončená práce mezikvartálně zvýšila svoji hodnotu o cca 1 mld. EUR na 4,5 mld. EUR.

Výhled tržeb do dalšího kvartálu svědčí o dobrém stavu odvětví. Interval 1,9 – 2,0 mld. EUR značí při střední hodnotě 12% yoy růst a o 2 % nad tržní konsensus. Rozmezí pro hrubou marži 43 % - 44 % je mírně pod tržním odhadem 44,6 %. Dlouhodobý plán do roku 2020 nadále počítá s tržbami v objemu 11 mld. EUR (FY16: 6,8 mld. EUR) a čistým ziskem na akcii nad 9 EUR (FY16: 3,3 mld. EUR), potvrzujíc tak potenciál sektoru. Akcie ASML dnes vykazují značnou volatilitu a v současnosti se nacházejí na úrovni -1,5 %.

USA:

IBM

Včerejší výsledky IBM za poslední kvartál se opět nesly ve znamení klesajících tržeb a nestabilní hrubé marže. Tržby poklesly již 20. kvartál za sebou, tentokrát o 3 % yoy na 18,2 mld. USD a pod tržní konsensus stanovený na 18,4 mld. USD. Nebýt fúzí a akvizic, byly by tržby ještě o 200 bps nižší. Hrubá marže sklouzla o 300 bps yoy na 44,5 %, což je daleko pod tržními odhady 46,9 %. Čistý zisk na akcii (non-GAAP) sice mírně stoupl o 1,5 % yoy na 2,38 USD a zlehka tak překonal tržní predikce, avšak je to zásluha jednorázových daňových příspěvků, a pořád tedy nevidíme stabilní růst. Výhled pro rok 2017 ponechal management beze změny s čistým ziskem na akcii na úrovni 13,8 USD (tržní predikce 13,77 USD), přičemž v první polovině roku by mělo být vytvořeno jen 37 % a zbytek v druhé polovině. Čistý zisk na akcii za rok 2016 byl 13,73 USD.

V tomto kvartálu rostly obraty jen v jedné divizi, konkrétně v Cognitive Solutions, jež vyvíjí a dodává software založený na nižším stupni umělé inteligence. Jejímu 2% yoy růstu tržeb (+2,8 % ex-FX) na 4,1 mld. USD pomohly zejména zmiňované fúze a akvizice, bez nichž bychom mohli přírůstek stáhnout na cca 1,5 %. Největší divize IBM, Technology Services and Cloud Platforms, která poskytuje technická řešení pro klienty a v posledním období těšila investory mírným, ale stabilním růstem, přišla o dva velké klienty a v tomto kvartálu její tržby klesly o 2,5 % yoy (-2 % ex-FX) na 8,2 mld. USD. Dle managementu by se však nemělo jednat o žádný dlouhodobější trend. Cloudový segment této divize posílil meziročně svoje tržby o 42 %. Těžký propad tržeb (-16 % yoy na 1,4 mld. USD) zaznamenala divize Systems, která se zabývá výrobou hardware. U ní jsme však zvyklí na poměrně výraznou volatilitu a cykličnost.

Z výhledu na rok 2017 a dle toho, jak management časově rozdělil vytváření čistého zisku, můžeme usuzovat rozšíření hrubé marže v druhé polovině roku po období značných investic. Investoři však budou po dlouhém období klesající profitability potřebovat více, aby nalezli ztracenou důvěru. Akcie klesají o 5,5 %.

Morgan Stanley


Poslední z šestice velkých amerických bank vygenerovala tržby ve výši 9,8 mld. USD, čímž s 25% yoy růstem skončila nad tržním konsensem stanoveným na 9,3 mld. USD. Ještě větším překvapením byl čistý zisk na akcii, jenž meziročně vyskočil o bezmála 85 % na 1,01 USD a překonal trhem predikovaných 89c. Úspěšný kvartál jde na vrub opět hlavní devize Morgan Stanley, kterou jsou příjmy z obchodování na finančních trzích. Dobře si však vedlo také investiční bankovnictví a správa aktiv. Pomohlo také to, že management dokázal udržet pod pokličkou nekompenzační náklady. Výsledky jednotlivých divizí za 1Q17 jsou následující:

Trhy a investiční bankovnictví: Příjem z investičního bankovnictví si připsal 40 % yoy na 1,4 mld. USD. Nižší aktivitu ve vodách fúzí a akvizic více než vyvážil zájem o úpis akcií a hlavně pak dluhopisů. Hlavním zdrojem růstu však bylo jednoznačně obchodování s bezrizikovými instrumenty. Příjmy FICC segmentu vylétly téměř na dvojnásobek a dostaly se tak na 1,7 mld. USD, reflektujíce tak zlepšující se situaci na trhu s těmito produkty. Příjmy z obchodování s akciemi mírně klesly na 2 mld. USD (-5 % yoy).
Správa aktiv: Příjmy pokročily vzhůru o 10 % yoy na 4,1 mld. USD zásluhou jak manažerských a transakčních poplatků, tak čistého příjmu z úroků, jenž se dostal na 1 mld. USD (+20 % yoy). Celkový objem spravovaných aktiv je 2,2 bil. USD.
Investiční management: Příjmy nejmenší divize se usadily na 600 mil. USD (+28 % yoy). Výrazně jim tam pomohly lepší výkony v určitých fondech zahrnujících private equity a nemovitosti.

Kapitálová pozice je nadále velice stabilní a mezikvartálně se dokonce ještě zlepšila. Ukazatel CET1 byl navýšen o 60 bps qoq na 16,6 % a supplementary leverage ratio (vlastní kapitál k celkovým aktivům) o 10 bps qoq na 6,4 %. Oba ukazatele se tedy nacházejí pohodlně nad regulatorní hranicí. Návratnost vlastního kapitálu (ROE) je ve 1Q17 na úrovni 10,6 %, což je ve srovnání s konkurencí podprůměrný výkon (Citi 8,5 %, Bank of America 10,3 %, Goldman Sachs 11,5 %, JPMorgan 13 %, Wells Fargo 14 %,).

Trhy příjemně zaskočil hlavně dobrý výkon obchodování FICC segmentu a akcie si kvůli tomu dnes připisují 2,5 %. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688