Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.04.2017 17:09:21

Morgan Stanley se dařilo v obchodech. Čistý zisk meziročně stoupl o bezmála 85 procent

Americká banka Morgan Stanley si pro sebe dokázala vydobýt v této výsledkové sezóně jedno prvenství. Z dat agentury Bloomberg totiž vyplývá, že zaznamenala zatím největší nárůst zisku ze společností, jejichž akcie jsou kotované na americkém Wall Streetu. Příznivé výsledky jdou za výnosy z prodeje dluhopisů a obchodování s investičními instrumenty vůbec.

Divizím, spojených se správou majetku a investičním bankovnictvím americké banky Morgan Stanley se nyní dařilo velmi dobře. Za první čtvrtletí roku 2017 totiž i díky nim banka meziročně zvýšila čistý zisk o bezmála 85 procent na 1,93 miliardy dolarů, tedy 1 dolar na akcii. Před rokem banka hlásila čistý zisk ve výši 1,13 miliardy dolarů, tedy 55 centů. Odhad analytiků počítal s tím, že čistý zisk na akcii bude 90 centů.   V příjmech z obchodování s nástroji s pevným výnosem se bance za první čtvrtletí podařilo hodnotu téměř zdvojnásobit, když dosáhla na 1,71 miliardy dolarů

„Poslední ze šestice velkých amerických bank vygenerovala tržby ve výši 9,8 miliardy dolarů, čímž s meziročním pětadvaceti procentním meziročním růstem skončila nad tržním konsensem stanoveným na 9,3 miliardy dolarů," řekl Ján Hladký, analytik Patria Finance. Podle něj mu kromě velmi dobrých výsledků divize obchodování pomohlo také to, že management firmy dokázal udržet pod pokličkou nekompenzační náklady. 

Analytici chválí to, že výsledky jasně překonaly očekávání trhu, které počítalo se ziskem ve výši 89 centů na akcii. Rozpustily se tak i obavy z toho, že výsledky Morgan Stanley půjdou ve stopách Goldman Sachs, jejíž hospodaření za první čtvrtletí roku považují ekonomičtí odborníci za zklamání. Zvláště informace o tom, že strádala divize obchodování, existovaly obavy, že Morgan Stanley bude v podobném postavení. Ukázalo se ale, že všechno je jinak. 

Divize „Insti- trading“vykázala v položce čisté tržby hodnotu 5,15 miliardy dolarů v porovnání s 3,71 miliardami dolarů v předchozím roce. I přesto, že výnosy z akciových obchodů mírně klesly oproti předchozímu roku, dokázal Morgan Stanley nahradit výpadek výnosy z obchodování s nástroji s pevným výnosem. Výnosy z obchodování s dluhopisy činily 1,7 miliardy dolarů ve srovnání s 873 miliony dolarů o rok dříve. „Výsledky hospodaření za první čtvrtletí 2017 jsou jedny z našich nejsilnějších dat za čtvrtletí za posledních několik let. A to díky tomu, že jsme zažili velmi dobré podmínky na trzích,“ zhodnotil čísla hospodaření James Gorman, předseda představenstva a generální ředitel Morgan Stanley.

V segmentu správy majetku dosáhla banka Morgan Stanley čistých příjmů ve výši 4,1 miliardy dolarů, zatímco v loňském roce to bylo 3,7 miliardy dolarů. Instituce zvýšila hodnotu aktiv ve správě na 2,19 bilionu dolarů z 1,999 bilionu dolarů o rok dříve. Experti připomínají, že to bylo i přes snižování počtu zastoupení i mírného snížení počtu bankéřů, kteří pracovali v divizi wealth managementu.

Kapitálová pozice je podle Jána Hladkého nadále velice stabilní a mezikvartálně se dokonce ještě zlepšila. Ukazatel CET1 byl podle Hladkého navýšen o 60 bps qoq na 16,6 % a supplementary leverage ratio (vlastní kapitál k celkovým aktivům) o 10 bps qoq na 6,4 %. „Oba ukazatele se tedy nacházejí pohodlně nad regulatorní hranicí," upřesnil Ján Hladký. Návratnost vlastního kapitálu (ROE) je v prvním čtvrtletí 2017 na úrovni 10,6 %, což je ve srovnání s konkurencí podle Jána Hladkého podprůměrný výkon (Citi 8,5 %, Bank of America 10,3 %, Goldman Sachs 11,5 %, JPMorgan 13 %, Wells Fargo 14 %,).

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688