Revitalizovat se bude další velký brownfield: areál Tesly Hloubětín

Proběhne revitalizace areálu Tesly Hloubětín

Největší český rezidenční stavitel Central Group získal včera další velký brownfield v Praze. Od společnosti Tesla koupil areál Tesly Hloubětín. Na téměř sedmihektarovém pozemku plánuje v budoucnu rezidenční čtvrť s obchody a restauracemi v přízemí. Několik následujících let ale zachová provoz stávající skladů a kanceláří v pronájmu. Obě strany transakce se dohodly na mlčenlivosti ohledně ceny. Tesla je tak v krátké době třetí akvizicí velkých brownfieldů ze strany Central Group. Na tyto tři akvizice firma vynaložila v průběhu dvou měsíců téměř dvě miliardy korun.

Central Group plánuje namísto továrního areálu vybudovat rezidenční čtvrť s komerčními prostory v přízemí bytových domů. Urbanistickou studii k projektu hodlá zadat některému z předních českých architektonických ateliérů. V současnosti je areál podniku využíván jako kancelářský a skladovací komplex. Svému účelu bude sloužit ještě několik let, po které bude probíhat již započatá změna územního plánu a následné územní a stavební řízení. „Pro tuto oblast je živé město určitě lepším řešením než stávající průmyslové využití. Proto je pro městskou část pozitivní, že tak velké rozvojové území je nyní v rukou zkušeného rezidenčního developera, se kterým městská část povede diskusi o konečné podobě projektu,“ řekl starosta Prahy 9 Jan Jarolím.

„Areál Tesly Hloubětín je pro nás zajímavou příležitostí získat další velké rozvojové území v oblasti Vysočan a Hloubětína, které bylo dlouhodobě zatíženo průmyslem a zaslouží si tedy revitalizaci a přeměnu v atraktivní a živou rezidenční čtvrť se vším, co k dnešnímu modernímu způsobu života patří,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Central Group se již na transformaci této oblasti podílí. Přímo na Poděbradské ulici již v minulosti postavil velmi úspěšný projekt Nademlejnská, aktuálně zde připravuje další zahájení výstavby blízko O2 Arény, v přípravě je revitalizace brownfieldu po továrně Barvy Tebas a nyní tedy svou přítomnost jen v této jediné ulici završí velkým rozvojovým projektem na pozemcích Tesly. Areál má zajímavou, pro rezidenční využití velmi vhodnou polohu s vynikající dopravní dostupností jen tři stanice tramvají od metra B, a navíc se nachází jen pár kroků od přírodního parku Smetanka a velkého Hořejšího rybníka.

Tři akvizice za rekordní dvě miliardy během dvou měsíců
V krátké době je to již třetí velká akvizice, se kterou Central Group přichází. Začátkem února společnost získala pozemek se stávající ubytovnou a kancelářemi o rozloze více než 37 tisíc m2 v Krči naproti Thomayerovy nemocnice v blízkosti plánované stanice metra D. Na tomto pozemku chce společnost v souladu s územním plánem vybudovat komplex pro dlouhodobější ubytování hotelového typu.

Začátkem března pak Central Group koupil od PPF sídlo společnosti Cetin na pražském Žižkově v sousedství své stavby Residence Garden Towers a na dohled od největšího svého brownfieldu severní části Nákladového nádraží Žižkov. Areál Cetinu s jeho 39 tisíci m2 přilehlých pozemků tak zapadá do rozvojové strategie, kterou má firma pro tuto atraktivní oblast Prahy. I zde firma plánuje po změně územního plánu převážně rezidenční využití.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy