Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.04.2017 06:54:09

Nizozemí je ekonomicko-politickou záhadou

V nedávných volbách v Nizozemí nezískala strana Geerta Wilderse PVV takovou podporu, jak se čekalo. I přesto je ovšem namístě otázka, zda se tato země nenachází v hlubokých ekonomických problémech, protože velká část její populace je skutečně nespokojena s řadou věcí. Mezi ty patří členství v Evropské unii a eurozóně, rozhodovací procesy v Bruselu, na které má podle Nizozemců nepatřičný vliv Německo. K tomu se zvedá vlna odporu proti imigraci a uprchlíkům.

Takové postoje lze pochopit v době, kdy nějaká země prochází vážným ekonomickým útlumem a sociálními problémy. Nachází se v takové situaci Nizozemí? Můžeme to posoudit pohledem na životní standard v této zemi, nezaměstnanost, pozici mladých lidí, míru chudoby a nerovnosti, bezpečnost, velikost státu blahobytu a míru daňové zátěže.

První dva grafy ukazují, že Nizozemci si užívají velmi vysokého standardu. Produkt na hlavu (první graf) se dlouhodobě nachází vysoko nad průměrem eurozóny a dokonce i nad produktem na hlavu v Německu. Průměrné mzdy pak patří spolu s francouzskými k nejvyšším v Evropě:

 

Nezaměstnanost v Nizozemí se nyní blíží 5 % a leží tak zhruba na poloviční úrovni nezaměstnanosti v celé eurozóně. Relativně nízko se nalézá i nezaměstnanost mladých lidí. Počet vražd na hlavu je v této zemi malý. První z následujících dvou grafů ukazuje, že vládní výdaje na penzijní systém jsou v Nizozemí znatelně menší než v eurozóně. To je ovšem dáno existencí velkých penzijních fondů. Druhý graf pak ukazuje, že vládní výdaje na zdravotní péči se v Nizozemí nacházejí velmi vysoko a leží na podobné úrovni jako ve Francii. Daňová zátěž nizozemských domácností se ale nalézá blízko průměru eurozóny.

 

Celkově je tedy zřejmé, že Nizozemci se nacházejí ve velmi pozitivní situaci, která je mnohem lepší než průměr eurozóny či třeba pozice Francouzů. Lze tedy jen těžko tvrdit, že současný politický stav v této zemi je odrazem špatné ekonomické situace.

(Zdroj: Natixis)


 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688