Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  13.04.2017 15:45:02

Nespoutaná česká koruna

Posilování koruny může způsobit krátkodobé zvýšení nezaměstnanosti a stagnaci mezd. Zlato by pro české investory mělo zlevnit.

Je to téměř 3 a půl roku, kdy se Česká národní banka poprvé od roku 2002 rozhodla zasáhnout a vydat se cestou intervencí na devizovém trhu. Hlavním důvodem pro začátek intervencí byla obava z deflace, ale také podpoření růstu české ekonomiky a snížení nezaměstnanosti. Cíl byl jasný –  oslabení koruny na úroveň kolem 27 za euro a nalezení zdravé inflační hodnoty, která byla nastavena na 2 %

Tento krok byl dobrou zprávou pro exportéry, naopak importéry moc nepotěšil, jelikož dovážené zboží podražilo. Toto rozhodnutí má tedy – jako většina takových kroků – svá pozitiva i negativa.

 V listopadu 2013 se rozběhl maratón intervencí a koruna započala svou cestu oslabování od úrovně cca 25,50 až k cílové hodnotě kolem 27 za euro, která se následně udržovala.

 Ve čtvrtek 6. 4. 2017 krátce po poledni rozhodla bankovní rada ČNB o ukončení intervencí na devizovém trhu, českou korunu osvobodila a nechala ji volně plout. Ta chvíli nato zareagovala posílením, až se odpoledne dostala na své maximum 26,56 za jedno euro, přičemž poté opět začala oslabovat.

 Je před námi období, které se ponese ve znamení volatility koruny a je třeba počkat, kde se naše měna nakonec ustálí. Vše bude záviset na vývoji ekonomiky. Jak již bylo řečeno, intervence prospěly hlavně exportérům; ti teď budou čekat na další vývoj. Posilování koruny se může projevit hned v několika směrech – například v nižší konkurenceschopnosti, možném mírném zvýšení nezaměstnanosti, případně i stagnaci mezd. Nicméně spousta vývozců se na ukončení intervencí připravovala již delší dobu a proti riziku kurzových rozdílů se pojišťovala u svých bank.

 Celkové intervence České národní banky činily cca 2 biliony korun, toto číslo každopádně ještě bude upřesněno a zřejmě navýšeno o data za měsíc březen.

 Reakce zlata na posílení koruny

Ukončení intervencí a posilování koruny má také vliv na cenu drahých kovů vyjádřenou v korunách. Tato situace by mohla potěšit české investory, kteří by mohli zlato nakupovat o něco levněji. Nicméně nijak obrovský výkyv a snížení ceny zlata se neočekává, jelikož mnohem důležitějšími faktory jsou vývoj kurzu amerického dolaru i akciových trhů, politika ECB, dění ve světě apod.

 Jaká byla reakce zlata po skončení intervencí dne 6. 4. 2017?

Cena zlata se těsně před oznámením ukončení intervencí (6. 4. 2017 ve 12:30) pohybovala na úrovni 1 024,33 za gram. Hodinu a pár minut nato došlo k poklesu na cca 1 009 za gram, tedy asi o 1,4 %. V průběhu dne však cena ještě padala a na nejnižší úrovni byla zhruba v 17:30. V tuto chvíli byla i koruna nejsilnější a to 26,56 Kč/EUR, přičemž cena zlata za gram činila 1 004,74 , což byl pokles asi o 1,95 %. Jedna unce pak zlevnila v řádu stokorun.

 

 V dolarovém vyjádření byla cena zlata ve 12:30 hodin na úrovni 1 253,7 USD/Oz. Po ukončení intervencí, kolem 13:00 činila hodnota 1 251,5 USD/Oz, což byl pokles o 0,175 %. V době nejsilnější koruny, tedy v 17:30, činila hodnota 1 250,9 USD/Oz. Tedy od počátku pokles o 0,223 %. V průběhu dne se pak hodnoty držely v rozmezí od 1 250 do 1 254 USD/Oz.

 

 Co se týče eura, ve 12:30 byla cena za unci na úrovni 1 178,13 eur, poté došlo k propadu a ve 12:35 činila hodnota 1 170,25 EUR/Oz. Propad po ukončení intervencí tedy o cca 0,67 %.

Hned následující den ale došlo k výraznému nárůstu ceny zlata, a to z důvodu vojenského útoku USA na syrskou základnu. Z úrovně 1 250 – 1 254 se tak cena vyšplhala na 1 269,85 USD/Oz, tedy o cca 17 dolarů (cca 1,3 %) za unci a byla nejvýš za téměř půl roku. Rostla mimochodem také cena ropy. V pátek tedy došlo k vymazání zisků, které zlato získalo v korunových cenách po čtvrtečních intervencích a cena se vrátila zpět na hodnoty před intervencemi.

 

Nadcházející týdny a měsíce budeme sledovat vývoj české koruny a její postupné hledání ideální úrovně. Bude nějakou dobu trvat, než se daný kurz ustálí, budeme tedy svědky neustálé volatility. Pokud jde o cenu zlata, ta se odvíjí od kurzu amerického dolaru, ale i vývoje na akciových trzích a světového dění vůbec.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688