Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
Zajímavosti  |  12.04.2017 16:40:58

Vpády studeného vzduchu jsou v dubnu běžné, jedná se o povětrnostní singularitu

 

Dávno jste přezuli pneumatiky svého vozu, těšíte se na teplé dny, a přitom předpověď počasí v médiích straší skoro s mrazy a sněhem? Nebojte, minimálně z 50 % je to jenom mediální snaha prodat a zviditelnit tyto články. Sněžit bude víceméně jenom na horách, jen přechodně se mohou smíšené nebo sněhové srážky objevit na vrchovinách. Každopádně vpády studeného vzduchu do střední Evropy v období jara jsou velmi běžné. Meteorologové a klimatologové pracují s pojmem povětrnostní singularita. Pojďte se vzdělat, o co se jedná a jaké další singularity máme.

Povětrnostní singularita je zjednodušeně řečeno pravidelná výraznější odchylka od celkového typického charakteru počasí v dané části roku. To znamená, že pokud předpokládáme v dubnu počasí s teplotami kolem 12 až 14°C a přijde od severu nebo severozápadu vpád studeného vzduchu s ranními mrazy a sněhovými přeháňkami, povětrnostní singularita je na světě. Důležité je, že tyto situace se opakují. A to je pravda. Díky tomu vznikly lidové pranostiky. Ke vpádům studeného vzduchu se vážou zejména květnoví ledoví muži.

Studené vpády vznikají, když se do střední Evropy propadne od severu až severozápadu původem arktický vzduch, kterého je po zimě a polární noci kolem severního pólu ještě dost. Zatímco u nás se může v průběhu dubna nebo května už citelně oteplovat, tyhle náhlé vpády a poklesy teplot jsou běžné. Největší nebezpečí představují pro plodiny, které mohou ranní mrazy nenávratně poškodit při kvetení.

Jaké známe další povětrnostní singularity na našem území? Například medardovské chladnější počasí s velkou oblačností a srážkami v červnu, doprovázené opět známou pranostikou. Z oceánu se v tomto období dostává do střední Evropy více vlhkosti. Dále babí léto – období suchého, slunného a teplého, málo větrného počasí v září a říjnu. Je dané četnými tlakovými výšemi. Ještě jmenujme vánoční oblevu jako poměrně teplé a vlhké počasí vyskytující se obvykle mezi Vánocemi a Novým rokem. Je způsobeno prouděním z oceánu, které je v zimě pro promrzlý kontinent teplé.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688