Osvětlujeme jídelní stůl

REKLAMA       Inzerce, 11.4.2017
Každý večer si dáváte záležet na tom, aby jídlo na společné večeři nejen dokonale chutnalo, ale také tak vypadalo. Ne nadarmo se říká, že lidé jí očima. Zrakový a čichový vjem je to první, co strávníka při příchodu ke stolu zaujme.

Jídlo, které krásně vypadá, jíme s o to větší chutí. Abyste docílili toho správného efektu, musíte si vypomoct zdánlivě nepotřebným, ale velmi přínosným osvětlením.

použité svítidlo ovlivňuje chuť jídla

Použité svítidlo ovlivňuje chuť jídla

Správné vnímání barev a vzhledu jídla výrazně ovlivňuje jeho chuť. Jestliže se nám něco nelíbí, může to chutnat sebelépe a stejně budeme mít pocit, že to pro nás není to pravé jídlo. K dokonalému požitku z jídla tak neoddělitelně patří také jeho vzhled.

Ne vždy se můžete spolehnout na pomoc ze strany přirozeného denního světla. V zimních večerech a zamračených dnech musíte hledat podporu u interiérového osvětlení, které doladí vzhled vaší domácí tabule k dokonalosti.

Svítidlo patří nad střed jídelního stolu

Jak začít? Ideálně byste měli umístit jídelní stůl tak, aby interiérové svítidlo bylo nad jeho středem. Pokud máte delší stůl, pak pro pokrytí celé jeho plochy využijte více svítidel. Celý stůl přitom musí být osvětlen tak, aby světlo nevrhalo nepříjemné stíny.

Velikost světla vybírejte podle toho, zda pravidelně chystáte večeře pro větší počet lidí, nebo třeba jen pro dva strávníky. Centrální světlo pak můžete doplnit menšími světly, které už spíše než k osvětlení jídla poslouží k doladění té správné atmosféry.

Závěsným osvětlením nic nezkazíte

U většího počtu strávníků chcete většinou vidět nejen na své jídlo, ale také na ostatní v průběhu konverzace. Dostatečně intenzivní závěsné osvětlení je pak nutností. Nesmí ale oslňovat, pak by byl veškerý požitek z jídla pryč.

Dejte si pozor také na výši zavěšení svítidla. Pokud se budete neustále nahýbat, abyste jeden na druhého přes světlo viděli, pak vám příliš užitku nepřinese. Ideálně by mezi deskou jídelního stolu a samotným svítidlem mělo být 71 až 81 cm.

 

Více o svítidlech se dočtete na blogu odborníků na kvalitní světla .

Posviťte si na to, co jíte

Ne nadarmo se říká, že lidé jí očima. Zrakový a čichový vjem je to první, co strávníka při příchodu ke stolu zaujme. Osvětlete svůj jídelní stůl správně.

Osvětlení jídelní stůl, osvětlujeme jídelní stůl, svítidla jídelní stůl, osvětlení do kuchyně, závěsné osvětlení jídelní stůl, svítidla fulgur

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry