Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.04.2017 09:32:31

ČR - nezaměstnanost v březnu výrazněji poklesla na 4,8% díky sezónním pracem, zlepšování bude pokračovat


Podíl nezaměstnaných se v březnu dále snížil 0.3p.b. na 4.8%. Posílám komentář k vývoji nezaměstnanosti. Obnovení sezónních prací spolu s pokračujícím růstem ekonomiky poslaly v březnu podíl nezaměstnaných pod pětiprocentní hranici. Tlaky na trhu práce dále sílí. Na jedno volné pracovní místo připadají již jen zhruba dva nezaměstnaní. Pokles počtu lidí za samotný březen o 24 tisíc téměř vyrovnal rekordní rok 2007. Tehdy ale nebyla zásobárna pracovních sil ještě tak vyprázdněná, jako je tomu nyní. Mírou nezaměstnanosti a počtem volných pracovních míst odpovídá současná situace spíš první polovině roku 2008, kde ale byla poptávka po pracovních silách již za vrcholem kvůli oslabování ekonomiky. Do půlky letošního roku pravděpodobně zaznamenáme absolutní rekord v  podílu nezaměstnaných pod dosavadním minimem 4.28% z roku 2008. Bude zajímavé sledovat, zda nezaměstnanost pokoří i čtyřprocentní hranici. Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce bude každopádně ve stále větší míře omezovat podniky i celou ekonomiku a promítat se do další akcelerace mezd  

Pavel Sobíšek
Chief Economist 

UniCredit Research


Situace na pracovním trhu se v posledních třech letech výrazně zlepšila. Zatímco na začátku roku 2014 dosahovala nezaměstnanost, vyjádřená podílem nezaměstnaných osob, historických maxim, tak na začátku roku 2017 se pro změnu nachází v blízkosti historických minim. Zatímco před třemi lety činil podíl nezaměstnaných osob 8,3 %, celkový počet nezaměstnaných dosahoval téměř 610 tis. osob a volných pracovních míst bylo nabízeno necelých 41 tis., tak letos v březnu registrujeme o poznání lepší čísla. Podíl nezaměstnaných osob jen 4,8 %, počet nezaměstnaných 356,1 tis. a volných pracovních míst 150,9 tis. V mezinárodním srovnání je navíc tzv. obecná míra nezaměstnanostiČR jen 3,4 % a je tak vůbec nejnižší v rámci všech zemí Evropské unie.

I v dalších měsících letošního roku lze očekávat postupné snižování nezaměstnanosti a to hlouběji pod 5 %. S poklesem nezaměstnanosti a rostoucí nabídkou volných pozic se zároveň pojí problém, že volná místa nemá kdo obsadit, protože pro ně buď neexistují vhodní uchazeči nebo se nacházejí v regionech, kde je minimální nezaměstnanost a nebo jsou prostě mzdově neatraktivní.

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.
 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688