Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.04.2017 09:14:20

Rozbřesk: Guvernér Rusnok počítá s růstem sazeb až na přelomu roku

Guvernér ČNB Jiří Rusnok dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny potvrdil, že zvýšení úrokových sazeb zatím není na pořadu dne. Současná prognóza ČNB počítá s jejím růstem již v průběhu třetího kvartálu tohoto roku, je to ale modelový výstup. Guvernér místo toho opatrně odhaduje první růst úroků spíše na konec roku 2017 nebo začátek roku 2018. Důvodů pro opatrnost je řada. 

V prvé řadě si bude chtít ČNB nejprve počkat na to, až se koruna po ukončení intervencí tak říkajíc “usadí” a až poté bude chtít měnit nastavení úrokových sazeb. Velké množství peněz přiteklých do korun před vypnutím intervencí přitom může korunu ještě rozkolísat a to navzdory tomu, že první dny po vypnutí intervencí jsou spíše ve znamení “poklidného” posilování.

Za druhé, jak připomněl v rozhovoru guvernér, ČNB bude chtít mít větší jistotu ohledně domácích inflačních tlaků. Důležité je, aby si ČNB byla více jistá tím, že jsou inflační tlaky skutečně stabilně budované “zespoda” z domácí ekonomiky a ne “jednorázovými výkyvy” jako EET a ropa. Klíčové z tohoto pohledu tedy bude sledovat dynamiku inflace a především jádrové inflace. Tento týdne by březnová čísla měla opět podle našich odhadů skončit znatelně nad cílem ČNB (2,6 %). 

A za třetí, ČNB nebude chtít s růstem sazeb nijak výrazně předběhnout Evropskou centrální banku. Mohla by tím nechtěně pozvat nové “sázkaře” na zisky koruny. ECB se přitom na rozdíl od ČNB k rychlému otočení kormidla nechystá. Program kvantitativního uvolňování poběží pravděpodobně alespoň do konce prvního kvartálu 2018 a pak si na první růst sazeb můžeme počkat dalších zhruba šest měsíců. První růst sazeb v eurozóně tak nelze očekávat dříve než ve druhé polovině roku 2018. A ČNB pravděpodobně nebude chtít s růstem sazeb o moc agresivnější.

FOREX

Region

Česká koruna se pozvolna posunula do blízkosti 26,50 EUR/CZK. Její obchodování druhý den po vypnutí intervencí bylo ale spíše poklidnější. Dál se stahují forwardové body a vzhůru jdou výnosy krátkých českých dluhopisů.

Zdá se, že “sázkaři” na zisky koruny s vybíráním zisků nespěchají a koruna se bude zpočátku pokoušet o pozvolné posilování. Zajímavé bude sledovat, zda se na prvních technických překážkách (26,50 EUR/CZK) objeví výraznější snaha vybírat zisky. V tomto týdnu bude nejostřeji sledovaným číslem domácí inflace, která by dalším lehkým nárůstem koruně rozhodně neměla uškodit. 

EUR/USD/GBP

Závěr minulého týdne přinesl data z amerického trhu práce. Růst zaměstnanosti výrazně zaostal za odhady, ale nezaměstnanost se dál snížila a mzdy rostly v souladu s předpoklady. Dolar nejprve oslabil a americké výnosy spadly, ale pak přišel návrat (motivovaný i jestřábím výrokem W: Dudleyho z Fedu) a americká měna si nakonec připsala zisky vůči euru a libře. Britské měně uškodila slabá průmyslová výroba.

Tento týden začíná naopak lehce holubičím výrokem dalšího vlivného člena Fedu Bullarda, což přináší návrat eurodolaru zpět k 1,06. Komunikace centrální bankéřů (dnes odpoledne promluví šéfka Fedu Yellenová) a americká inflační data by měly být těmi hlavními událostmi tohoto týdne.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688