Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.04.2017 10:14:45

Trump udeřil proti Asadovi. Konec americko-ruských námluv?

Ozbrojené síly USA v pátek v brzkých ranních hodinách udeřily proti základně syrského letectva kvůli údajné zodpovědnosti režimu prezidenta Bašára Adada za chemický útok proti povstalcům a civilistům v provincii Idlíb. Západní vlády krok podpořily, zatímco Rusko a Írán, podporovatelé Asada, protestují. Úder je vzkazem nejen pro Asada, ale i pro čínského prezidenta, se kterým Trump dnes bude jednat.

Americké námořnictvo vypálilo ze středozemního moře 59 raket s plochou drahou letu. Rakety zasáhly základnu, na které měly být podle Bílého domu umístěny chemické zbraně použité proti povstalcům a civilistům v provincii Idlíb minulé úterý. I když nebyly veřejnosti poskytnuty žádné důkazy o zodpovědnosti Asadova režimu za tento útok, západní vlády se shodují, že za masakr může právě syrská armáda. Kvůli incidentu se tento týden scházela Rada bezpečnosti OSN, veto zástupce Ruské federace však způsobilo, že nedokázala přijmout rezoluci odsuzující útok. Rada bezpečnosti se zřejmě setká znovu na popud Ruska v reakci na americkou odvetu.

Here's video from the #Tomahawk launches against #Syria. For more on the story, visit https://t.co/2GprTQGGjs. pic.twitter.com/kB3gbBy4ma

— U.S. Dept of Defense (@DeptofDefense) April 7, 2017

Rakety podle Pentagonu základnu celou zničily. Nezisková organizace Syrian Observatory for Human Rights uvedla, že při úderu zahynuly nejméně čtyři syrští vojáci včetně jednoho vysoce postaveného důstojníka, podle některých médií generála. Americké ministerstvo obrany uvedlo, že útok má „odstrašit“ Asadův režim od dalšího používání zbraní hromadného ničení, a že se jednalo o jednorázovou akci.

Vzkaz pro Ši Ťin-pchinga?

Na základně mohly být podle zdrojů citovaných agenturou Reuters ruské jednotky. Trumpova administrativa však ruské ozbrojené síly na vojenské úrovni varovala o přicházejícím úderu ze vzduchu a snažila se zasáhnout jen ty části základny, kde Rusové nebyli přítomní.

Americký prezident Donald Trump tak svým způsobem splnil své slova pronesená před novináři na palubě Air Force One na cestě na Floridu na setkání se svým čínským protějškem  Ši Ťin-pchingem. Médiím totiž sdělil, že v odpovědi na chemický útok v Idlíbu „by se něco mělo stát.“ Trump tímto jednostranný krokem vůči Sýrii mimo jiné přidal váhu svým tvrzením, že je připravený podobně zasáhnout i proti Severní Koreji, pokud Čína nezačne tlačit na ukončení jejího jaderného programu. Právě tato problematika má být na programu dnešního jednání mezi prezidenty USA a Číny. Útok na syrskou leteckou základnu tak zřejmě nebyl vzkazem pouze pro Asada, ale i pro hlavu Říše středu.

Západ úder vítá, Rusko protestuje a rubl klesá

Americkou odvetu zatím podpořili představitelé vlád Velké Británie, Austrálie, Francie, Německa, Polska, Izraele a Saúdské Arábie. Naopak Rusko a Írán útok odsoudily jako porušení syrské suverenity. Rozhodnutí nové americké administrativy po několika letech otevřeně zasáhnout proti Asadovi dokládá, že Trump zřejmě nebude proruským prezidentem, jak před jeho zvolením tvrdila hlavně liberální média.

Trumpův překvapivý úder nejvíce připomíná krok administrativy jeho předchůdce v úřadu Billa Clintona, který v roce 1998 nařídil bombardování Iráku, taktéž kvůli tomu, že se tamní režim nezbavil zbraní hromadného ničení, jak podle mezinárodní komunity měl.

Na finančních trzích na události posílením reagovalo zlato a ropa. Ruský rubl pro útoku ztrácel až 1,8 procenta, nyní proti dolaru klesá jen o necelé procento. Zhoršení vztahů mezi Kremlem a Bílým domem totiž může oddálit zrušení sankcí proti Ruské federaci, zavedených kvůli roli Ruska v konfliktu na Ukrajině a nelegální anexi Krymu.

Zdroj obrázku: Twitter Ministerstva obrany USA

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688