Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.04.2017 13:50:14

Koruna je volná. Co se s ní stane?

ČNB dle očekávání dnes oznámila konec intervencí ve prospěch České koruny. Guvernér Jiří Rusnok odpoledne sdělí podrobnosti na tiskové konferenci. Analytici očekávají kolísání kursu koruny vůči euru.

Dražší elektronika, potraviny i dovolené a cestování. To vše přinesly pro běžné občany intervence ČNB na kurs koruny vůči euru, které ji držely u hranice 27 korun. Podle propočtů nejrůznějších analytiků například elektronika zdražila o 15%. Nikdo však neočekává, že by se ceny vrátily na úroveň před zahájením intervencí.

Podle dostupných informací je na trhu asi 900 miliard korun převis nabídky nad poptávkou po české koruně. Je otázkou, co taková suma s trhem udělá. Podle Viktora Zeisela z Komerční banky existuje více scénářů pro to, jak se bude vyvíjet tato spekulativní pozice:

  1. Koruna posílí a nerovnováhy na finančním trhu, které zdražovaly sázky na posilování koruny, se narovnají.To přiláká nové spekulanty, kteří vidí dlouhodobý rovnovážný kurz koruny proti euru kolem 25 CZK/EUR. To bude korunu rychle hnát k silnějším hodnotám a v tomto scénáři by se její kurz mohl lehko dostat pod 26 korun za euro.
  2. Koruna sice posílí, ale investoři začnou vybírat své zisky, což bude její pohyb směrem k silnějším hodnotám brzdit. Vzhledem k rozsahu spekulativní pozice budou noví investoři opatrní a nové spekulace na posílení koruny budou přibývat pouze pomalu. Tento scénář by odpovídal kurzu koruny kolem 26,50-26,70 CZK/EUR, což je hladina, na které již většina spekulantů realizuje alespoň malý zisk.
  3. Koruna v první fázi neposílí a někteří netrpěliví investoři začnou zavírat své pozice. Odliv kapitálu bude tlačit na oslabování koruny a někteří spekulanti budou realizovat stop-loss příkazy, které budou tlačit korunu k ještě slabším hodnotám. Oslabování koruny budou brzdit noví spekulanti, kteří čekají na slabší kurz koruny, aby mohli zahájit svou spekulaci.

Největší pravděpodobnost vidíme v realizaci prvního scénáře, když předpokládáme, že se koruna v prvních dnech bude pohybovat kolem hladiny 26 korun za euro. V zásadě všechny scénáře počítají s výrazným zvýšením volatility, přičemž ve třetím scénáři by volatilita byla pravděpodobně největší,“ uvedl Zeisel.

Spolupracovník redakce Ekonomického deníku a ekonom Petr Musil míní, že pokud všichni, kdo drží zásoby českých korun budou chtít prodat, může koruna jít přes 29, pokud ČNB nebude zasahovat. „Osobně si myslím, že ČNB si stanoví pásmo 26 až 28, ve kterém bude chtít kurs držet. Takže kursový závazek skončil, intervence nikoli,“ řekl Musil.

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund uvedl, že pro něj a jeho kolegy konec intervencí není překvapivý. „Naši členové mají zajištěné ceny koruny na rok až tři, takže to s našimi cenami nic neudělá. My jsme rádi, že intervence byly, pomohly exportu a jejich konec byl dopředu avizován. Jestli to bylo týden dřív, nebo později nehraje roli,“ shrnul ve vysílání ČT 24 Grund.

Jiří Reichl



Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688