Rychlejší výstavby, slevy na děti, pušály: Sněmovnou prošly tyto zákony

Stavební povolení

Zjednodušit a zrychlit povolování staveb má novela zákona, kterou poslanci schválili ve středu. Zákon má sloučit územní a stavební řízení s posuzováním vlivu na životní prostředí - vše by tedy zastřešoval jeden úřad. To by mělo znamenat i méně papírování. Novinka se má týkat jak stavby bytových jednotek, tak dálnic a rodinných domků.

Pokud máte zahradu, radost vám jistě udělá i fakt, že nově nebude nutné stavební povolení pro bazény, kůlny nebo skleníky. Poslanci schválili také návrh výboru pro veřejnou správu, který má zlevnit výstavbu vinných sklepů. Pokud návrh schválí Senát, poputuje k podpisu prezidenta.

Co ještě Sněmovna schválila:

Slevy na děti

Rodiny s dětmi si finančně polepší. Od letošního roku se zvyšují daňové slevy na druhé a další dítě. Schválená předloha v části týkající se daňových slev počítá s tím, že sleva na dani na druhé dítě vzroste letos o 2400 na 19 404 ročně, na třetí a další dítě o 3600 na 24 204 ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13 404 ročně.

Nová pravidla pro národní parky

České národní parky budou nadále pod přísnou ochranou státu. Poslanci totiž přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana, který prosazoval vyšší pravomoce obcí. Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón podle stupně ochrany. Jasně se vymezí také cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splavnost řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní bude mít předkupní právo.

Novela přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci 15 let měnit. Nová pravidla se ale nelíbí Svazu obcí Národního parku Šumava, který podává ústavní stížnost. Podle kritiků novela omezí rozvoj obcí a turistiku v šumavském parku.

Paušály pro živnostníky

Limity pro výdajové paušály živnostníků, které jim slouží při výpočtu základu daně, se snižují na polovinu. Místo dokládání jednotlivých výdajů během roku je budou uplatňovat paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem - a to podle jednotlivých druhů podnikání. Paušály se prozatímně dají využít jen u příjmů do dvou milionů korun, procentní sazby paušálů se nemění. Paušální částky se nově mohou vztahovat i na živnostníky se zaměstnanci, nebo na ty, co podnikají při zaměstnání.

Chystané novinky

- nová pravidla pro pohřebnictví

Poslanci měli ve středu projednávat i novinky v oblasti pohřebnictví z návrhu ministryně Karly Šlechtové, tento bod programu ale prozatím odložili. Zákon má jasně stanovit, jaké podmínky musí rakev splňovat, aby se nebožtíci po smrti dočkali důstojného zacházení a nestalo se třeba to, že by propadli dnem. Zlepšit by se měla i informovanost pozůstalých a zacházení s mrtvými. Pohřební služby by nově měly mít speciální místnost pro úpravu zemřelých. Nejvíce ministryně prosazuje to, aby se hanobení lidských pozůstatků stalo trestným činem.

- novela o elektronických komunikacích

Poslanci v prvním čtení schválili i novelu zákona o elektronických komunikacích. Kdyby prošla, došlo by na zvyšování pokut pro mobilní operátory i na přechod digitálního televizního vysílání DVB-T na nový standard DVB-T2. To by znamenalo, že by lidé museli za čtyři roky pro novou televizi nebo set top box (psali jsme zde).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy