Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.04.2017 17:08:54

Australský cyklón pomohl světovým těžařům. Pomůže i ČEZu?

Akcie polského těžaře Jastrzębska Spółka Węglowa si po největším nárůstu za posledních pět měsíců připisují další zisky. Důvodem jsou škody, které napáchala tropická cyklóna Debbie v Austrálii, největším vývozci koksovatelného uhlí na světě. Obavy ze snížení z globální produkce koksovatelné oceli pomohly k růstu akciím těžařských společností jako Anglo American, BHP Billiton, Rio Tinto nebo Glencore.

Akcie JSW, největšího polského producenta koksovatelného uhlí přidávaly na varšavské burze naposledy zhruba 4 procenta poté, co v pondělí stouply až o 11 procent na 69,50 PLN/akcii, nejvíce od října.

Debbie, která minulý týden dorazila na východní pobřeží Austrálie, vyvolala záplavy a sesuvy půdy v Queenslandu, odkud pochází více než polovina světových dodávek koksovatelného uhlí. Poškozen byl železniční koridor Goonyella, kde se převáží více než polovina queenslandského exportu a který vede do uhelných terminálů Dalrymple Bay a Hay Point. Oprava potrvá odhadem pět týdnů, uvedl provozovatel nákladní železniční přepravy Aurizon.

„Část zásob můžete nechat v dole, nemůže to ale trvat donekonečna. Železniční systémy je potřeba obnovit, aby se mohlo pokračovat v praní uhlí,“ uvedl nejmenovaný zdroj podle webu metalbulletin.com.

Koksovatelné uhlí je spolu s želenou rudou klíčovou ingrediencí při výrobě oceli. V pondělí stouply ceny tvrdého koksovatelného uhlí na spotovém trhu o 15 procent na 175,50 USD za tunu, nejvíce od května 2013, jak ukazují data The Steel Index. Dnes se trh konsolidoval, přírůstek činil naposledy 0,6 procenta na 176,80 USD za tunu.

Analytik Patria Finance Tomáš Sýkora vnímá situaci pro polského producenta JSW příznivě. „Zaznamenali jsme odhady, podle kterých by ze světového exportního trhu mohlo zmizet zhruba 3 – 5 procent globálních dodávek (koksovatelného uhlí),“ uvedl. Uzavření queenslandských provozů by do určité míry mohlo podpořit také ceny energetického uhlí, jakkoli dopad by v tomto případě mohl být pouze omezený. Vyloučit ale nelze, že případné mírné zvýšení ceny energetického uhlí by mohlo pomoci vzhůru cenám elektřiny ve střední Evropě. „Určitou oporu a prospěch by tudíž v krátkodobém výhledu mohly najít akcie ČEZ,“ uvedl také.

Analytická společnost Wood Mackenzie již v pondělí uvedla, že u koksovatelného uhlí očekává výrazný dopad na ceny. Není prý nemožné, že ty by se mohly podívat na úrovně z loňského roku, respektive z roku 2011, kdy po záplavách v Queenslandu stouply kontrakty na prémiové koksovatelné uhlí na rekordních 330 dolarů za tunu.

Obdobný vývoj očekává UBS. Cena na spotovém trhu by kvůli výpadkům v dodávkách způsobených cyklonem mohla stoupnout o 100 dolarů či více na tunu, uvedla švýcarská banka v komentáři, který vyšel ještě před pondělním dramatickým vzestupem suroviny. Podotýká přitom, že producentů s doly v Novém Jižním Walesu se cyklón nedotkl a ti by se v krátkodobém horizontu mohli ze situace výrazně těžit.

Podle Sýkory obdobně dramatický vývoj v cenách jako před šesti lety nastat nemusí. Na rozdíl od situace po průletu cyklonu Yasi nad východní Austrálií z února 2011 totiž nyní většina dolů běží a není pod vodou

Zdroje: BBG, Aurizon, metalbulletin.com

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688