Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.03.2017 17:28:48

Červená koncovka hektického týdne. Fortuna postrašila investory

Hektický závěr týdne skončil pro pražskou burzu v červeném. Ve ztrátě je pražský index PX i za celý týden, během kterého se mu dařilo vzdorovat pokračujícímu optimismu v Evropě. O relativně rušnější koncovku se postaral ČEZ se svou nabídkou zpětného odkupu dluhopisů. Dnes bylo živo hlavně kolem Fortuny. Mimo akciové trhy bylo v centru pozornosti čtvrteční zasedání ČNB - a hlavně následná razantní reakce na koruně.

Index PX se po nerozhodném ránu nakonec rozhoupal a klesl dnes o 0,26 procenta na 981,15 bodu. Za celý týden odepsal 0,14 procenta poté, předešlé dva týdny pro něj byly zelené.

Největším závažím byla pro pražskou burzu Komerční banka, která za týden odepsala 1,67 procenta; jenom za dnešek je v mínusu 0,72 procenta. Celkový pokles naopak brzdila Moneta Money, která od pondělí připsala 1,18 procenta. Z hlediska procentuální nárůstu tento týden vítězí CME, od pondělí vyšší o 2,67 procenta.

ČEZ za týden ztratil 0,62 procenta. Společnost na sebe upoutala pozornost v polovině týdne, když oznámila, že zpětně odkoupí skoro všechny svoje garantované vyměnitelné dluhopisy navázané na akcie MOL splatné letos a prodá drtivou částí dosavadního 7,5procentního podílu v této maďarské energetické společnosti, aby mohla vyplatit držitele dluhopisů. Energetika tak ukončí vazbu na MOL, která se datovala od roku 2008, kdy ČEZ pomáhal MOLu odrazit pokus o převzetí rakouskou skupinou OMV. Nejnovější podmíněný blokový prodej akcií MOL vynese ČEZ 141,4 miliardy HUF. Akcie polostátního gigantu dnes klesly o 0,68 procenta na 436,00 .

Jednou z hlavních událostí týdne bylo jednání ČNB. Banka ve čtvrtek nechala měnovou politiku beze změn, což se čekalo. Centrální bankéři ale na posledním měnovém zasedání před koncem tvrdého kurzového závazku na koruně k euru vypustili odhad, že intervenční režim skončí koncem poloviny roku. Nečekaná byla reakce koruny, která oslabila až na nejnižší úroveň za půldruhého roku na 27,24 za euro.

Oznámení, že investiční společnost Penta plánuje stáhnout sázkovou společnost Fortuna z veřejného obchodování na burzách ve Varšavě a v Praze, se stalo událostí dneška. Penta, která chce získat ve firmě 100procentní podíl, nabídne minoritním akcionářům odkup za cenu 98,69 , respektive 15,43 zlotých za cenný papír. Těm by to ale stačit nemuselo. Akcie Fortuna dnes v Praze odepisovaly až 7 procent, ztráty se jim ale podařil stáhnout na minus 0,55 procenta, v závěru byly k mání za 108,20 .

Akcie Unipetrol dnes stouply o 1,59 procenta na 229,60 poté, co Wood & Company stanovila cílovou cenu 273 a doporučení "koupit". O 0,13 procenta na 609,90 stouply dnes akcie rakouské VIG. Další rakouský finanční titul obchodovaný v Praze Erste skončil naopak nižší o 0,5 procenta na 828,20 . Akcie Philip Morris, která reportovala celoroční výsledky v první polovině týdne, dnes stouply o 0,52 procenta.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze byl před závěrečnou aukcí podprůměrný na 0,485 miliardy . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,648 miliardy .

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688