TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.03.2017 14:56:53

Kampaň zesměšňuje poslance, kteří rozbili registr smluv

Iniciativa Rekonstrukce státu plánuje vylepit skoro padesát billboardů zesměšňujících politiky, kteří v únoru vyvolali pobouření, když osekali zákon o registru smluv. Ten měl sloužit k potírání korupce a ke kontrole toho, jak stát, kraje, města, obce, úředníci a politici všech úrovní hospodaří s "našimi", tedy veřejnými prostředky, které od svých občanů stát získává.

Celkem osmdesát poslanců (ze 159 přítomných) rozhodlo o tom, že korupce s penězi daňových poplatníků může pokračovat. Z registru smluv totiž vyjmuli národní a státní podniky "a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu". Celkově tak poslanci před veřejností ukryli rozdělování částky zhruba 148 miliard korun.

Šlo hlavně o poslance ČSSD, KSČM, ODS i části KDU-ČSL. (Pokud chcete znát jejich jmenovitý seznam, podívejte se na tabulku v závěru článku. Je v ní uvedeno, kdo a z jaké strany jak hlasoval.) Rekonstrukce státu to ale nechce nechat jen tak a voličům chce jednotlivá jména zákonodárců, kteří chtěli smlouvy utajit, před volbami připomínat.

Jako první přišla řada na Milana Urbana (ČSSD), Václava Snopka a Jana Klána (oba KSČM) a Jana Zahradníka (ODS). Na billboardech vystupují jako kouzelníci, kteří "nechali zmizet 150 miliard". Jen Milan Urban je v trochu jiné roli "čističe", který s mopem v ruce a úsměvem na tváři sděluje "vyčistil jsem registr smluv od smluv".

Plochy na billboardech si Rekonstrukce státu pronajala v Pardubicích, Českých Budějovicích, Kolíně a v Čáslavi. Prvních deset plakátů vylepí samotná iniciativa z darů svých podporovatelů. Dalších 36 přislíbila zaplatit společnost RegioJet Radima Jančury.

Billboardy stojí poblíž poslaneckých kanceláří zmíněných poslanců a Rekonstrukce státu se ani netají s tím, že chce voliče upozornit na jejich hlasování. "Volby již nejsou daleko. Pokládáme tedy za důležité výrazně ukázat voličům, kdo z poslanců prazvláštní koalice ČSSD-KSČM-část ODS-část KDU-ČSL ve Sněmovně výjimky silně lobbované zástupci státních i městských podniků podpořil,“ vysvětlil Pavel Franc, ředitel Frank Bold, jeden z pěti garantů platformy Rekonstrukce státu.

Poslanci tak vytvořili i metodu, jak třeba z pokladny města či obce šikovně a utajeně ukrást peníze. Stačí když nějakou smlouvu neuzavře přímo radnice, ale městem zřízená a provozovaná firma. Například technické služby. Taková smlouva se už musí utajit, i když je předražená a podepsaná s bratrancem starosty. Kdyby ji ale podepsal za sebe starosta ve své kanceláři, musel by ji zveřejnit na internetu v registru smluv. Trik s městskou firmou ale pomůže korupci skrýt.

Masivně ořezaná novela o registru smluv ještě není platná. Zamířila do Senátu, který by mohl tvůrčí nápady poslanců shodit ze stolu. O novele se bude v Senátu rozhodovat 19. dubna.

  

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688