Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.03.2017 09:04:36

FedEx je optimistický ve výhledech, nebojí se ani konkurence Amazonu

Horší, než očekávané výsledky, představila kurýrní a zásilková společnost FedEx. Vývoj hodnoty akcií od oznámení výsledků ale ukázal, že pro investory byl mnohem důležitější výhled businessu na letošní rok. A ten je optimistický.

Analytici výsledkům vyčetli, že nenaplnily prognózy. Očekávání počítala s tím, že hodnota upraveného zisku bude 2,62 USD/akci a tržby dosáhnou 15 miliard dolarů. FedEx ale neposkytl své odhady podle metodiky GAAP na fiskální rok 2017. Vysvětlil to tím, že nemůže sestavit ke konci roku úpravy související s důchody. Před podobnými úpravami FedEx uváděl plánovaný zisk mezi 10,80 – 11,30 dolary na akcii pro fiskální rok 2017. FedEx uvedl, že tato čísla zahrnují výsledky TNT Express a předpokládají mírný ekonomický růst. „V případě největšího světového přepravce zásilek se v tomto kvartálu opakuje v podstatě stejná písnička jako v kvartálu předešlém,“ zhodnotil výsledky hospodaření FedExu Ján Hladký, analytik Patria Finance.

Z oznámených dat FedExu vyplývá, že firma vydělala 562 milionů amerických dolarů, tedy 2,07 USD/akcii ve fiskálním třetím čtvrtletí roku v porovnání s 507 miliony dolarů (1,84 USD/akcii) ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2016. Po očištění o jednorázové položky, FedEx vydělal 638 milionů dolarů, tedy 2,35 USD/akcii ve druhém čtvrtletí ve srovnání s 692 miliony dolarů (2,51 USD/akcii) před rokem. Tržby vzrostly na 15 miliard dolarů z 12,7 miliard dolarů před rokem. Analytici vysvětlili nenaplnění prognóz souběhem negativních faktorů, včetně vyšších nákladů spojených s úsilím FedExu rozšířit svou pobočkovou síť a snahou zvládnout nárůst zásilek z e-commerce byznysu.

A klesající profitabilita se podle Jána Hladkého od předešlého kvartálu taktéž v podstatě nezměnila. FedEx zápasí s narůstajícími zakázkami z e-commerce, které jsou náročnější na řízení a navíc přinášejí nižší marže (zákazníci si většinou nemají potřebu připlatit za expresní zásilky). „Společnost proto musí nabírat zaměstnance, což snižuje provozní zisk (segment FedEx Ground -8 % meziročně) a investovat do automatizace, čímž pro změnu zatěžuje cashflow (investice skupiny do fixních aktiv +10 % meziročně). Management však ujišťuje, že tento stav je dočasný a ve výhledu několika následujících let se marže, cashflow a návratnost kapitálu opět začnou zvedat,“ uvedl Ján Hladký.

Mimochodem e-commerce. Tlak konkurentů z tohoto byznysu je jedním z kritických momentů výhledu firmy, neboť samo vedení společnosti uvedlo, že pozice FedExu je rychle ohrožována aktivitami společnosti Amazon. A to i přes ujištění Raje Subramaniama, výkonného viceprezidenta globálního marketingu a komunikace FedExu o tom, že Amazon je „stále klientem společnosti a spoléhá se při dodávkách nejen na FedEx, ale i USPS a UPS.“


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688