Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  22.03.2017 10:00:18

Evropský semestr a makroekonomické

V rámci Evropského semestru, aktivity sloužící ke koordinaci hospodářských a fiskálních politik uvnitř Evropské unie, byl publikován tzv. Zimní balíček evropského semestru: pokrok členských států v plnění hospodářských a sociálních priorit. Evropská komise v něm mimo jiné hodnotí, zdali nejsou členské státy postiženy makroekonomickými nerovnováhami. MIP (Macroeconomic Imbalance Procedure) má přecházet vytváření oněch škodlivých nerovnováh, a pokud už Komise nějaké najde, tak Rada Evropské unie (na základě doporučení od EK) následně dané zemi poradí, jak se s nimi vypořádat. Pokud ale Evropská komise usoudí, že makroekonomické nerovnováhy jsou nadměrného charakteru a nic se s nimi neděje, nebo se dokonce zhoršují, tak může zahájit tzv. EIP (Excessive Imbalance Procedure). Členský stát pak musí vypracovat vhodnou strategii, jak nerovnováhy napravit.

Aktuálně je na seznamu výraznějších hříšníků šest zemí (jejich počet rok od roku roste - letos poprvé stagnace), přičemž Itálie (vysoký dluh a nezaměstnanost, nízká vnější konkurenceschopnost, stále velký podíl špatných úvěrů - NPL 16,5%), Portugalsko (velká úroveň soukromého a vládního zadlužení, silně záporná čistá mezinárodní investiční pozice1, stále vysoká nezaměstnanost, nízká tempa růstu) a Kypr (vysoký soukromý a vládní dluh, silně záporná čistá mezinárodní investiční pozice, NPL téměř 50%) nacházejí pod drobnohledem Komise. Ta kontroluje, jestli vyvíjejí dostatečnou snahu o nápravu nerovnováh. Pokud Komise uzná, že ano, tak se vyhnou EIP. Minulý rok upřela svoji pozornost na Chorvatsko a Portugalsko, které, jak vidíme, i nadále zůstává v hledáčku Komise. Zatím se ale nápravným opatřením (EIP) dokázalo úspěšně vyhýbat.

Abychom Portugalsku ale úplně nekřivdili, tak je zároveň pravda, že dokázalo předčasně splatit půjčku od Mezinárodního měnového fondu a vůbec poprvé snížilo státní deficit pod stanovenou hranici 3% HDP.

Navíc i řada vyspělých zemí, například Německo Nizozemí či Švédsko, mají nějakou tu nerovnováhu. Německo „bojuje“ s velkým přebytkem běžného účtu platební bilance. Jednoduše řečeno - více vyváží, než dováží, a je tak do značné míry závislé na zahraniční poptávce. Rozhodně více, než by se líbilo členům Komise. Na vývoj běžného účtu se můžeme podívat také z hlediska úspor a investic. Tato perspektiva naznačuje, že německé domácnosti (a vláda) málo investují a příliš šetří. Podobně je tomu tak i v případě Holandska. Tady zpráva poukazuje ještě na jeden fakt, a to že díky vysoké otevřenosti nizozemské ekonomiky, by silnější domácí poptávka (rozuměj vyšší importy) měla pozitivní efekt i na obchodní bilanci dalších zemí.      

Švédská nerovnováha pak vyplývá zejména z vysokého zadlužení domácností, které je do značné míry spojeno s vysokým růstem cen nemovitostí.

Možná se ptáte: „A kde je Řecko?“. Řecko se díky svým problémům řadí do zcela speciální kategorie zemí, v nichž probíhá „ekonomické přizpůsobení“, a bylo tak z Evropského semestru vynecháno.

Kromě hodnocení makroekonomických nerovnováh bylo součástí Zimního balíčku i hodnocení, do jaké míry byly členské státy úspěšné v zavádění strukturálních reforem. Snahu reformovat poměrně pěkně shrnuje fakt, že žádná země nebyla schopna plně implementovat doporučené reformy a jen ve dvou případech byl učiněn významný pokrok. Není se pak čemu divit, že Mario Draghi, prezident ECB, neustále zdůrazňuje potřebu „zintenzivnit provádění strukturálních reforem s cílem zvýšit odolnost, snížit strukturální nezaměstnanost a zvýšit růst potenciálního produktu“.

Roman Sedmera


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688