Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.03.2017 06:49:21

Mzdy trpí kvůli korporátním superhvězdám

Po většinu minulého století se zdálo, že podíl mezd na celkových příjmech společnosti je zhruba konstantní: Bez ohledu na konkrétní situaci dostává práce za svou odměnu asi dvě třetiny toho, co ekonomika vyprodukuje. John Maynard Keynes v roce 1939 dokonce hovořil o tom, že jde o „jeden z nejpřekvapivějších a zároveň nejpevnějších vztahů v ekonomice“. V posledních desetiletích se ale tento podíl soustavně zmenšuje, i když v několika posledních letech došlo k určitému obratu. Tento vývoj jde ruku v ruce s celkovým zpomalením ekonomického růstu a zároveň se znatelným zvyšováním příjmové nerovnosti.

Vývoj podílu mezd a dalších forem odměn zaměstnanců na celkových příjmech v USA zobrazuje graf. Prudší pokles nastal po roce 2000, ve třetím čtvrtletí minulého roku dosáhl tento poměr 58,4 %:



Příčina popsaného vývoje je nejasná. Hovoří se o vlivu daní, protože kapitálové příjmy jsou zdaněny méně než příjmy zaměstnanců. K tomu se může přidávat nedostatečná vzdělanost a dovednosti, které nutí lidi přijímat méně produktivní místa a pracovat na pozicích, které nejsou vhodné pro ekonomiku založenou na službách a informacích. Svůj význam mohou mít i slábnoucí odbory a vyjednávací síla zaměstnanců. Během posledních patnácti let totiž rostla produktivita rychleji než mzdy a to naznačuje, že zaměstnanci nejsou za svou práci kompenzováni adekvátně. Nejhůře jsou na tom v tomto ohledu lidé v těžebním a výrobním odvětví, nejlépe zaměstnanci ve službách.

Nyní se začíná hovořit ještě o jednom tématu, a tím je rostoucí tržní síla velkých společností. Giganti jako Facebook, Google či Amazon sledují strategii „vítěz bere vše“, a ta nemusí být pro jejich zaměstnance výhodná. Ukazuje se totiž, že v odvětvích, kde najdeme největší tržní koncentraci, klesá podíl příjmů zaměstnanců na celkových příjmech nejvíce. Příkladem může být maloobchod, v němž dříve dominovaly malé rodinné podniky. Dnes ale v čele stojí giganti typu Walmart. Ti jsou schopni nabídnout lepší služby a širší paletu zboží za nižší ceny, ovšem z jejich zisků jde směrem k zaměstnancům menší část. Podobný efekt se může projevovat i na individuální úrovni. Superhvězdy jako Beyoncé, Taylor Swift, LeBron James či Cristiano Ronaldo si užívají neustále rostoucích příjmů, zatímco mzdy běžných lidí stagnují. Jinak řečeno, podíl na trhu a velikost odměny se vyvíjí zejména ve prospěch těch nejtalentovanějších.

David Autor z M.I.T. na základě analýzy dat ze šesti různých odvětví tvrdí, že všude dochází k jasnému trendu v tržní koncentraci. Například ve výrobních odvětvích generovaly v roce 2012 první čtyři společnosti 43 % všech tržeb, zatímco v roce 1982 to bylo jen 38 % tržeb. Ve financích se podíl zvýšil z 24 % tržeb na 35 % tržeb, v maloobchodu z 25 % na 30 %. A čím rychlejší je růst tržní koncentrace, tím větší je pokles podílu práce na celkových příjmech. Autor navíc říká, že tento trend je patrný v mnoha zemích a nejen v USA. Problém charakterizuje tak, že „nové korporátní hvězdy nevytvářejí pracovní místa pro neelitní zaměstnance ze střední třídy“.

Autorkou je Patricia Cohenová.

Zdroj: NYTimes


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688