Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.03.2017 17:23:27

Praha s rostoucí KB, ČEZ na zeleném ostrově, jinde se trhy lámou

Spanilá jízda Komerční banky s výraznou dopomocí ČEZ pomohly dnes pražské burze připsat si šestý zisk ze posledních sedm dní. Index PX v závěru stoupl o 0,3 procenta na 987,72 bodu poté, co se během obchodování dostal až na nejvyšší úroveň od předloňského listopadu. O část zisků ale v poslední zhruba půldruhé hodině seance přišel. Událostí dne byly pro pražský parket bezpochyby celoroční výsledky ČEZ. Akcie polostátního gigantu stouply v závěru o 1,01 procenta na 438,10 .

Energetická společnost ohlásila pokles tržeb za poslední loňské čtvrtletí o 2 procenta a pokles provozního zisku EBITDA o 15 procent, což nicméně znamenalo výsledek nad tržními odhady. Mírným zklamáním jsou podle analytiků Patria Finance cíle společnosti pro letošní rok. Podle šéfa ČEZ Daniela Beneše představují roky 2017 a 2018 z hlediska zisku "dno". Po roce 2018 se má zisk začít zlepšovat, uvedl Beneš v rozhovoru, ze kterého citoval Bloomberg.

Představenstvo ČEZ zároveň navrhlo hrubou dividendu 33 za akcii, což je lehce nad odhadem trhu. Největším akcionářem ČEZ je stát a ministr financí Andrej Babiš se již nechal slyšet, že tento návrh nijak potěšující není. Neřekl ale, zda stát podá před valnou hromadou protinávrh.

Nápojová skupina Kofola ohlásil v pondělí po trhu nižší provozní zisk i tržby za uplynulý rok. Titul dnes v Praze stoupl o 0,22 procenta na 401,00 za akcii.

Pokud jde o další tituly na pražské burze, ve spanilé jízdě pokračovala Komerční banka, která přidala 1,01 procenta na 975,80 a pohybuje se na nejvyšších hodnotách od loňského srpna. Zbylé finanční tituly naopak tlačily Prahu dolů. Erste odepsala 0,58 procenta na 809,00 za akcii, rakouská VIG ztratila 1,01 procenta na 610,10 za akcii a Moneta Money Bank odepsala 0,17 procenta na 85,70 . V červeném byl z pražských blue chips ještě Unipetrol, který klesl o 0,36 procenta na 223,80 .

Na zeleném ostrově byla dnes v podvečer Praha v regionu jako jediná. Polský WIG 20 ztrácel 1,5 procenta, rakouský ATX klesal o 0,6 procenta a maďarský BUX 0,9 procenta. Německý DAX klesal o 0,8 procenta. Prudce dolů zamířily v první části seance akcie v zámoří. Širší index S&P 500 odepisoval až jedno procento, nejvíce od loňského října. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688