Research (Česká spořitelna)
Investice  |  20.03.2017 10:52:47

Rozepře v ECB … ovlivní také ČNB


Ignazio Visco, člen Řídicího výboru ECB a guvernér italské centrální banky, řekl, že by ECB měla zrušit svůj závazek, že sazby zůstanou nízké pro dlouhou dobu („“for an extended period”) po ukončení kvantitativního uvolnění.

Již dříve rakouský guvernér Ewald Nowotny uvedl, že není potřeba následovat přístup USA, tedy nejdříve ukončit kvantitativní uvolnění a až pak po dlouhé době zvyšovat sazby. Dokonce zmínil možnost zvýšení sazeb před ukončením kvantitativního uvolnění.

Hlavní ekonom ECB, Peter Praet, naopak oponuje, že právě takový opatrný přístup má „silný logický základ“.

Pánové tak potvrzují, že ECB začíná být rozdělená ohledně tempa a struktury utažení měnové politiky. Za prvé, v situaci, kdy nehrozí deflace, tak odpadá potřeba mít negativní sazby. To neznamená normalizaci sazeb, jen nemít záporné sazby. Vedlejším efektem by byla pomoc bankovnímu sektoru.

Za druhé, jiný mix sazeb a cílené kvantitativní uvolnění umožní lépe geograficky zamířit měnovou politiku (zpřísnit měnové podmínky Německu a nechat uvolněné periférii).

Ve středu budou mít banky poslední možnost půjčit si od ECB peníze v rámci T-LTRO II. Očekává se poptávka ve výši 100 mld. EUR, ale může být i výrazně vyšší díky poslední tankovací stanici před ukončením kvantitativního uvolnění.


Mojmír Hampl v pátek oprášil správný argument s inflačním diferenciálem: „Kdybyste se ptal jenom na můj osobní názor, na rozdíl od řady tržních hráčů si umím představit, že exit může nastat i o chvilku později. Opuštění o něco později by nebránilo naplnění cíle a naopak by bylo dle mého názoru bezpečnější. Například proto, že by tím došlo k dalšímu posunu cenové hladiny u nás oproti eurozóně. To hraje klíčovou roli z hlediska reálného kurzu. Bylo by výhodnější mít v cenových hladinách trošku větší rozdíl. Závazek by se dal opustit o něco později bez dopadu na cenovou stabilitu a hladký průběh exitu.“

Je totiž pravda, že ačkoliv inflace vzrostla, tak především díky tomu, že inflace v EMU (potraviny a ropa) je vyšší a díky EET. Naopak průsak slabého kurzu do cen je velmi nízký a nedokáže vykompenzovat původní oslabení koruny na začátku kurzového závazku. Nemluvě o reálné konvergenci, která dále posunula rovnovážný kurz na silnější úroveň.

Dále řekl: „Počítáme s tím, že pokud se po opuštění kurzového závazku měnové podmínky prostřednictvím kurzu trochu zpřísní, je docela dobře představitelné, že v rozmezí několika měsíců až čtvrtletí půjdeme se sazbami nahoru. Budeme totiž konečně v normální situaci. To je za jistých okolností představitelné i v druhé půlce tohoto roku a v roce 2018.“ Myslíme si, že ČNB nezačne o moc dříve než ECB se zvyšováním sazeb. Proto je naprosto klíčová diskuse uvnitř ECB. Pokud by ECB následovala příklad USA, tak by sazby vzrostly nejdříve na konci 2018.

Jiří Rusnok uvedl, že okamžitě po exitu nemusí být sazby zvýšeny, nečeká dramatické výkyvy měny a exit nejpravděpodobněji nastane v polovině 2017. Upozorňuji

opětovně, že ČNB také řekla, že s blížícím se exitem bude více mlžit ohledně časování exitu.

David Navrátil


Nodata: https://www.kurzy.cz/intervence-cnb-souvisejici/ - [^`]*?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688